Otac traži da se ukloni snimka ubojstva njegove kćeri, YouTube odbija

Foto: 123rf

OTAC novinarke Alison Parker, koja je ubijena tijekom intervjua 2015. godine, želi ukloniti snimku njenog ubojstva s YouTubea te se zbog toga već godinama bori s tim videokanalom.

U kolovozu 2015. Alison Parker i snimatelj Adam Ward bili su na terenu u Virginiji kada im je prišao bivši kolega. Oboje ih je upucao i ubio. Napadač je sve snimio kamerom i objavio video ubojstva na internetu.

"YouTube zarađuje na ubojstvu moje kćeri"

Washington Post je izvijestio da se otac Andy Parker već godinama bori za to da YouTube makne snimku ubojstva sa svoje stranice.

"Označavam taj video, ali ništa se ne događa", rekao je Parker.

"To je ludo. Ne mogu tolerirati da YouTube zarađuje na ubojstvu moje kćeri", dodao je.

YouTube je objavio niz smjernica koje se moraju poštovati prilikom objave na njihovom kanalu. Među njima je i zabrana objave videozapisa koji prikazuju nasilje ili smrt.

Andy Parker podnio je žalbu Saveznoj komisiji za trgovinu tvrdeći da YouTube ne uklanja videozapise ubojstva njegove kćeri i da time krši vlastite uvjete pružanja usluge.

Iznimke od pravila

YouTube, s druge strane, negira optužbu da namjerno dopušta objavljivanje nasilnih videozapisa, piše The Independent.

"Osmislili smo ove smjernice kako bismo zaštitili korisnike YouTubea, ali i žrtve tragedije. Strogo provodimo svoju politiku kombinacijom tehnologije umjetne inteligencije i pregleda naših zaposlenika“, stoji u izjavi YouTubea.

YouTube je naglasio kako je tijekom tromjesečnog razdoblja u 2019. uklonio 1,3 milijuna videozapisa zbog nasilnog ili uznemirujućeg sadržaja. Videosnimka ubojstva Alison Parker spada u iznimke od tih pravila jer je bila dio novinskog izvještavanja o tom događaju.

Naime, YouTube ne uklanja automatski one videozapise koji imaju obrazovnu, medijsku, umjetničku ili znanstvenu vrijednost čak i ako prikazuju uznemirujući sadržaj.

Pročitajte više