Otac žigosane učenice za Index komentirao njenu sliku u ustaškoj majici

U ZADARSKOJ Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi jedan učenik prvoga razreda srednje škole je užarenim predmetom u obliku slova "U" u četvrtak doslovno žigosao jednu školsku kolegicu i jednog kolegu.

"Eto, sad se možeš hvaliti da si ustaša", ispričala je 15-godišnja djevojka što joj je rekao razredni kolega nakon što ju je žigosao. Zbog žigosanja je protiv 15-godišnjaka podignuta kaznena prijava. 

Posebno je u javnosti odjeknulo što je učenik, nakon što joj je na ruku žigosao oblik slova "U", djevojci poručio da se sad može hvaliti da je ustaša. Nad tim su se zgrozili i otac djevojke, ali i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je u saboru o tome održao pres konferenciju. 

Djevojka kojoj je žigosano slovo "U" na Facebooku objavila sliku u ustaškoj majici

No jučer se pojavila vijest da se žigosana djevojka na Facebooku fotografirala u ustaškoj majici. Fotografija žigosane djevojke u crnoj majici "Ostaše u Hrvatskoj", koja aludira na ustaški grb, doista je bila objavljena na njenom Facebook profilu, no u međuvremenu je obrisana. Pored toga, Slobodna Dalmacija je objavila izjavu poznanice učenice (koja po svemu sudeći uopće ne ide u isti razred, nego živi u blizini i pije kavu u kafiću kao i djevojka) koja je kazala kako joj učenik to nije mogao napraviti u jednom potezu. 

"Budući da živim na Boriku i često prolazim pokraj škole i pijem kavu u Terre, viđam tako i *****, koja često dolazi u ustaškim majicama, ide u Admirala... Dječak joj slovo U nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula... pa tamo je bilo 20 učenika...", rekla je djevojka koja je navodno poznanica žigosane djevojke, no nije jasno na čemu se temelji ta izjava ako navodna poznanica uopće nije bila u razredu i nije vidjela incident. 

Ostaje ipak dio s fotografijom žigosane djevojke u majici s očitim ustaškim aluzijama koji baca novo svjetlo na cijeli slučaj, no to nikako ne opravdava žigosanje djevojke. 

Kontaktirali smo Adema Shalu, oca žigosane učenice, kako bismo ga pitali zašto se njegova kći fotografirala u ustaškoj majici i ima li to veze sa žigosanjem. 

Otac žigosane djevojke: To su kupili za pomoć Vukovaru

"To nema nikakve veze.  Djeca su bila na ekskurziji u Vukovaru. Te su majice kupovali kao pomoć za Vukovar. Prodalo se milijun tih majica. Profesori su ih vodili u Vukovar i poticali kupovanje tih majica. I danas ima tih majica. Ne može nekakva majica opravdati što se dogodilo", rekao je djevojčin otac za Index.

Pitali smo ga da nam pojasni gdje je i kad točno kupljena majica i u kojim okolnostima. 

"To su kupili kao pomoć Vukovaru kad su bili na izletu prošle godine u osnovnoj školi. Nitko od nas nije išao za time da je to ustaška majica. Takvo prvo bijelo polje je i na crkvi Svetog Marka u Zagrebu. Ona opće ne zna što je to. Zbog čega su dozvolili da se te majice prodaju? Ako je to ustaška majica, zašto su onda učitelji to kupovali i poticali djecu da kupuju te majice?" pita se otac.

Pitali smo ga i za izjave navodne poznanice koja kaže da je žigosanje bilo dogovoreno.

"Ako je ona to htjela, zašto je žigosao i njenog kolegu?"

"Izjave su u policiji. Mali je priznao da je to napravio prisilno. Htio joj je to napraviti na licu, ali se izmakla pa joj je napravio na ruci. Ako je ona to tražila, zašto je i njenom kolegi iz klupe to napravio? Taj učenik je priznao krivnju u policiji. DORH je odmah digao kaznenu prijavu. Ovo što pišu da je dobrovoljno je apsolutna laž", rekao je Shala za Index.

Upitali smo ga je li se možda zaletio s izjavama da žigosanje slova "U" doživljava kao napad na njih Albance, s obzirom na fotografije kćeri u ustaškoj majci.

"Ja sam samo spominjao da to nije povezano s nacionalnom manjinom, nego da je meni teško vidjeti da moje dijete ima takav žig s ustaškim simbolom. Tko sumnja na nešto, sve izjave su policiji. Samo želim da se ne pumpa propaganda", zaključio je u razgovoru za Index otac žigosane djevojke.

Pročitajte više