Oteti novinari Malbrunot i Chesnot specijalisti za Bliski Istok

DVOJICA francuskih novinara Georges Malbrunot i Christian Chesnot, koje je u Iraku otela islamistička skupina koja u zamjenu za njihovo oslobađanje traži da Pariz ukine zakon o zabrani nošenja vjerskih simbola u školama, priznati su stručnjaci za Bliski istok, gdje žive i rade već niz godina.

Georges Malbrunot (41) od 1994. radi na Bliskom istoku kao slobodni novinar, a od 2000. dopisnik je francuskog lista Le Figaro. Nakon završenog fakulteta on je radio za francusku novinsku agenciju France presse, a zatim se specijalizirao za praćenje situacije na Bliskom istoku.

Malbrunot godinama živi u Jeruzalemu, odakle je prvo vrijeme pratio palestinski ustanak (intifadu) a zatim je krug svog djelovanja proširio na čitavo područje Bliskog istoka, te je s obzirom situaciju, boravio u brojnim zemljama regije odakle je, osim za Le Figaro, izvještavao i za druge francuske medije.

Od početka američkog napada na Irak, Malbrunot je boravio u toj zemlji.

"On govori arapski i vrlo je dobar poznavatelj regije. Ni u kom slučaju nije kamikaza, on je upravo suprotno od užarene glave", kazao je fotograf AFP-a Andre Dufrnd koji je s Malbrunotom godinama surađivao.

Christan Chesnot (37), honorarni suradnik francuskih radio postaja Radio France International i Radio France, živi u Amanu, gdje se i upoznao s Malbrunotom. Dvojica francuskih novinara ubrzo su postali prijatelji, te su u brojnim situacijama zajedno radili.

Chesnot je nakon završenog fakulteta tri godine živio u Kairu gdje je radio kao novinar.

Od 2000. godine živi u Jordanu odakle pokriva i Siriju i Irak. Njegovi kolege za njega tvrde da je novinar koji se ne zadovoljava unaprijed stvorenim stereotipima i neprovjerenim informacijama, već ide na teren i sam traži izvor informacija.

Malbrunot i Chesnot zajedno su napisali dvije knjige o Iraku.

Francuska vlada i javnost mobilizirali su se u pokušaju spašavanja dvojice novinara, a tu su potporu dobili i od arapskih organizacija, među kojima i Hamasa i Arapske lige.

Glasnogovornik islamske militantne skupine Hamas Sami Abu Zuhri tako je izjavio da novinari moraju biti oslobođeni zbog stajališta Pariza o Iraku, istaknuvši da bi se njihovim oslobađanjem dodatno izoliralo SAD i Izrael.

Britanska novinska agencija Reuters sa svoje je strane ocijenila da je Francuska, svojom ulogom na međunarodnoj političkoj sceni, zadužila mnoge arapske zemlje i time uspjela stvoriti dosad neviđeni front muslimanske javnosti koja složno traži oslobađanje francuskih talaca.

Osim Hamasa potporu je dala i Arapska liga, irački sunitski vjerski vođe te vodeći muslimanski klerik s katarske televizijske kuće Al Jazeera šeik Youssef al-Qaradawi.

Francuska je uspjela dobiti i potporu Muslimanske braće, islamskog pokreta čiji su francuski članovi predvodili prosvjede protiv zabrane nošenja vela.

U brojnim francuskim gradovima organiziraju se skupovi solidarnosti s Malbrunotom i Chesnotom.

Dvojica francuskih novinara oteta su 20. kolovoza u Najafu, a rok koji su otmičari dali za ukidanje zakona o zabrani nošenja vjerskih simbola u francuskim školama istekao je.

Ministar u francuskoj vladi Patrick Devedjian u četvrtak je izjavio da je "situacija krajnje ozbiljna, ali vlada čini najviše što može za oslobađanje Georgesa Malbrunota i Christiana Chesnota".

On nije mogao potvrditi jesu li dvojica novinara još živa.

Pročitajte više