Otkazano Čermakovo i Markačevo izjašnjavanje o krivnji video vezom

IZJAŠNJAVANJE hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača o krivnji prema dvije nove točke dopunjene haške optužnice, koje je najavljeno za sutra, otkazano je odlukom suca Kevina Parkera zbog najavljenog prijedloga Tužiteljstva za spajanje postupka s onim protiv generala Ante Gotovine, potvrdio je u četvrtak odvjetnik Čedo Prodanović.

Predraspravni sudac Kevin Parker poslijepodne je otkazao izjašnjavanje o krivnji Čermaka i Markača, koje se trebalo obaviti video-vezom iz Zagreba u sklopu sutrašnje statusne konferencije u njihovu predmetu, kazao je Prodanović koji pred Haškim sudom zastupa generala Čermaka.

Razlog otkazivanja najava je Tužiteljstva da će tražiti spajanje postupka protiv Čermaka i Markača s onim protiv Gotovine, o čemu će se tužitelj najvjerojatnije očitovati na sutrašnjoj statusnoj konferenciji, dodao je Prodanović.

Na statusnoj konferenciji govorit će se o stanju u predmetu, pripremama za suđenje, usuglašavanju optužbe i obrane o nespornim pitanjima i drugim uobičajenim pitanjima.

Prijedlog zajedničke optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača haško Tužiteljstvo trebalo bi podnijeti u idućih mjesec dana a suđenje bi moglo početi u listopadu ili studenom ove godine, neslužbeno se saznaje se iz izvora ICTY-a.

Branitelji sve trojice optuženih prije su najavili da se neće protiviti spajanju postupaka jer ne očekuju da bi njihovo protivljenje imalo izgleda za uspjeh s obzirom na to da je riječ o istim kaznenim djelima za koja se terete, istoj činjeničnoj osnovi te o istom vremenskom razdoblju na koje se odnosi optužnica.

Trojicu hrvatskih generala tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjena tijekom i nakon operacije Oluja protiv srpskih civila na širem području Knina od kolovoza do studenog 1995.

Dopunjena optužnica protiv Čermaka i Markača, potvrđena 14. prosinca 2005., na temelju iste činjenične osnove tereti ih u dvije nove točke za ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti i nehumana djela kao kršenje ratnog prava i običaja.

General Gotovina, koji je u Oluji zapovjedao hrvatskim snagama u tzv. južnom sektoru optužen je u lipnju 2001., a general Čermak, zapovjednik Zbornog mjesta Knin od 6. kolovoza, i general Markač, u Oluji zapovjednik Specijalne policije MUP-a, optuženi su u veljači 2004. Sva trojica su na izjašnjavanju o krivnji odbacila sve optužbe.

Pročitajte više