Otkazi na CBS-u zbog pogrešne vijesti o Bushu

AMERIČKA televizijska mreža CBS otpustila je u ponedjeljak četvero djelatnika zbog emitiranog netočnog izvješća o predsjedniku George W. Bushu.

CBS News je u rujnu prošle godine u emisiji "60 minuta" emitirao izvješće u kojem je Bush optužen da je uživao povlašćen položaj u Nacionalnoj gardi u Teksasu za vrijeme rata u Vijetnamu.

Ubrzo je stavljena u pitanje autentičnost dokumenata na koje se izvješće pozivalo i za koje su neki stručnjaci rekli da su napisani na tipu računala koje nije postojalo u doba kada su dokumenti navodno nastali.

Desetak dana nakon emitiranja CBS se ispričao zbog cijelog slučaja, a voditelj programa Dan Rather je rekao da su bili prevareni krivotvorenim dokumentom.

Neovisno istražno povjerenstvo je izvijestilo u ponedjeljak da je CBS News propustio utvrditi autentičnost dokumenata.

"Ovi problemi prouzročeni su prvenstveno kratkovidnom željom da se bude prva medijska organizacija koja će objaviti ono za što se vjerovalo da je nova vijest o službi predsjednika Busha u teksaškoj zračnoj nacionalnoj gardi i krutoj i zaslijepljenoj obrani toga nakon emitiranja unatoč brojnim indikacijama njegovih nedostataka", navodi se u izvješću.

Povjerenstvo je također objavilo da nije moglo naći dokaza za političku motiviranost izvješća emitiranog samo dva mjeseca pred predsjedničke izbore u studenom.

Rather, poznati voditelj vijesti, nije pozvan na odgovornost, ali je u studenom najavio da će se povući sa svog mjesta u ožujku.

CBS je uveo novo radno mjesto na kojem će se provjeravati sva izvješća istraživačkog novinarstva prije njihova emitiranja.

Pročitajte više