Otkrivamo: Frka-Petešić koristi još državnih prostora u centru Zagreba

Foto: Index, Marko Prpić/Pixsell

PROŠLOG tjedna otkriveno je da predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić živi u državnom stanu u Jurišićevoj 8, da je lažno prijavljen na Dugom otoku, a da je čovjek kod kojeg su prijavljeni njegova supruga i djeca u Dubravi nakon toga doživio značajan karijerni uzlet u Ministarstvu vanjskih poslova.

Od dobro upućenog izvora Index sad doznaje da je država Frka-Petešiću dala na korištenje još dvije nekretnine u vlasništvu Državnih nekretnina i to također u strogom centru grada, na adresi Palmotićeva 24. Riječ je o garaži i podrumu koji se adaptira, a kao investitor su navedene Državne nekretnine. Poslali smo upit Državnim nekretninama zašto je Frka-Petešić dobio i te dvije nekretnine na korištenje, a odgovor smo dobili u popodnevnim satima.

Državne nekretnine: Nije dobio prostor, ali...

U odgovoru su nam napisali da prostori nisu dani Frki-Petešiću na korištenje, ali da su ondje možda privremeno smještene njegove pokretnine.

Je li u garaži u Palmotićevoj 24 auto Frke Petešića u Državnim nekretninama ne spominju, kao što ne spominju ni to hoće li podrum koji se uređuje poslužiti kao spremište vladina predstojnika, pored državnog stana od 92 m2 koji koristi. No zato navode da Frka Petešić ima mogućnost privremenog smještanja pokretnina u tim prostorima. Dakle, on ih očito može koristiti.

Ovo je njihov odgovor:

"Gospodinu Frki-Petešiću nisu dodijeljene nekretnine na korištenje na navedenoj lokaciji. Ako se pokretnine u vlasništvu korisnika službenih stanova, pa tako i g. Frke-Petešića, i nalaze na navedenoj lokaciji, (dakle u podrumu/skladištu... Državnih nekretnina), riječ je samo o mogućnosti privremenog smještaja pokretnina koje su u vlasništvu korisnika.

G. Frka-Petešić time se ni po čemu ne izdvaja od drugih korisnika službenih stanova, niti ima samostalan pristup tom skladištu, već isključivo Društvo"

Također, upit smo poslali i Frka-Petešiću. S tim da moramo napomenuti kako je jutros bila izvješena obavijest o adaptaciji podrumskih prostorija s imenom investitora i izvođača, a popodne nakon što smo poslali upit Državnim nekretninama, table više nije bilo.

Index je ovog tjedna otkrio i kako se u podrumu Jurišićeve 8, koji je u 100-postotnom vlasništvu Državnih nekretnina, dogodila poplava nakon puknuća vodovodne cijevi na ljeto 2020. Državne nekretnine nisu sanirale štetu niti platile radove, već su isto platili stanari Jurišićeve 8, koji su nam rekli da su za isto to vrijeme Državne nekretnine obnavljale ulazna i sobna vrata u stanu Frka-Petešića te stavljale zavjese.

Sve je krenulo nakon objave kako je Frka-Petešiću država ekspresno obnovila stan

Cijela situacija oko premijerovog šefa ureda počela je člankom u Nacionalu u kojem se propituje ekspresna obnova državnog stana od 96 kvadratnih metara koji Frka-Petešić koristi otkako je predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića.

Naime, kako bi uopće imao priliku dobiti državni stan na korištenje, Frka-Petešić je nakon veleposlaničkog mandata u Maroku 2017. godine (lažno) prijavio prebivalište na Dugom otoku, odakle su mu porijeklom roditelji. Nakon toga se doznalo da su mu supruga i dvije kćeri prijavljene u zagrebačkoj Dubravi kod diplomata Ilije Želalića.

Želalić je dugogodišnji djelatnik Ministarstva vanjskih poslova, još od 1993. godine, ali do 2018. godine nije bio veleposlanik, kada je sa suprugom otišao u hrvatsku rezidenciju u Alžiru. Prije toga je radio kao savjetnik u veleposlanstvu u Rimu, a prije je bio i konzul u SAD-u, dok je veleposlanica bila Kolinda Grabar-Kitarović.

Nakon toga smo saznali i da je Uredba po kojoj se na korištenje dodjeljuju državni stanovi stavljena izvan snage još u studenom 2018. godine te da se stanovi dužnosnicima već četiri godine dodjeljuju bez jasne pravne osnove.

Tako se priča u vezi s državnim stanom u kojem živi Plenkovićev intimus Frka-Petešić pokazala paradigmatskom za HDZ-ov način vladanja Hrvatskom: kršenje propisa, varanje, pogodovanje bliskima, a sve preko leđa hrvatskih građana.

Vladajući nas uvjeravaju da stan koji koristi Frka-Petešić nije tema

No, ako je vjerovati onome što već danima slušamo od samog Frka-Petešića, premijera Plenkovića, glasnogovornika vlade Marka Milića te nadležnih ministarstava, tu nikakve priče, pa ni problema, nema. U najgorem slučaju, dogodila se "omaška", kako je poručeno u jednom od njihovih očitovanja.

>> Vlada potvrdila da je obitelj Frka-Petešića prijavljena u Dubravi: "To je omaška"

Neuvjerljivost komunikacije vladajućih o ovom slučaju započeo je sam Frka-Petešić svojim pokušajem da objasni ekspresnu obnovu državnog stana u kojem živi. Umjesto da sve razjasni, on se žalio da se morao "seliti iz jednog kraja stana u drugi dok je trajala obnova" te je otkrio da je prijavljen na Dugom otoku, što je samo dodatno rasplamsalo novinarsku radoznalost.

Premijer je nervozan

Uslijedio je u četvrtak, 20. siječnja, pokušaj premijera Plenkovića da okonča ovu aferu. "Ono, prestanite!" vikao je Plenković na novinare na konferenciji za medije u vezi s pitanjima o Frka-Petešiću, pritom ponavljajući da "nije nervozan". Novinari su ga pitali zašto je njegov predstojnik Ureda prijavljen na Dugom otoku.

 

"To mi je super, to mi je zabavno. Kako napraviti Frka-Petešića problemom? Ja bih njima poručio da rade kao on, s tom stručnom pedantnošću i predanošću, pa nek onda komentiraju", rekao je Plenković, pritom ne odgovorivši na pitanje. Jedan novinar je rekao da je i on došao u Zagreb i da se morao prijaviti u Zagrebu.

"To nema veze s tim što je on dobio stan. To je smiješno. To je u eteru samo da se napravi problemčić. Ovo je toliko smiješna priča. Ne da neće ostavku podnijeti, nego će raditi i dalje", odgovorio je Plenković bahato.

"Je l' ovo problem? Zašto je ovo problem uopće?" govorio je sve nervozniji Plenković pa nastavio koriti novinare: "Opterećujete javnost, ono, prestanite. Ovo radite namjerno. To je ono što nazivam harangom i sad ćemo podvući crtu." Nakon toga je demonstrativno napustio konferenciju za medije.

Plenković ne može pobjeći od pitanja o Frka-Petešiću

Na premijerovu žalost, Frka-Petešić je i dalje tema. Pitanja o njegovom predstojniku Ureda su dočekala premijera i u petak, kada je bio u posjetu Zadarskoj županiji i otoku Pagu.

"To je trivijalno pitanje. On je državni dužnosnik, ima pravo na stan dok je na toj dužnosti. Dolazi s mandata veleposlanika u Maroku u Hrvatsku 31. kolovoza 2017., a 1. rujna počinje raditi kao moj predstojnik. U tom trenutku on stječe pravo na stan, kao što ga imaju svi drugi dužnosnici. Ima ista prava kao i svi drugi. Točka", rekao je Plenković.

Ministarstvo graditeljstva demantira samo sebe

No zato se o svemu oglasilo nadležno Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Nakon brojnih medijskih upita i napisa na temu državnog stana u kojem boravi Frka-Petešić, Ministarstvo je poručilo da mu je dodijeljen stan na korištenje na temelju zahtjeva tadašnjem Ministarstvu državne imovine, odlukom Ministarstva od 13. listopada 2017.

"Budući da je Frka-Petešić potvrdio kako u vlasništvu ili najmu nema useljiv stan ili kuću u Zagrebu, ostvario je pravo na dodjelu stana u državnom vlasništvu, nevezano od svog prebivališta", kaže Ministarstvo, ističući da pitanje njegovog prebivališta nije bilo uvjet u postupku donošenja odluke o dodjeli stana.

"Stan je velik 96 četvornih metara, a dužnosnik je ostvario pravo na njegovo korištenje temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom te u skladu s Uredbom o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna i drugih osoba", kažu u Ministarstvu.

Podsjećaju da su Državne nekretnine d.o.o. i Ministarstvo već obavijestili javnost da je Frka-Petešiću dodijeljen stan u skladu s pravnim okvirom na temelju kojeg je ostvario pravo na stan veći od 60 kvadrata, čemu se pridodaje i 10 kvadrata po članu obitelji (supruga i dvoje djece).

Uredbu po kojoj se stanovi dodjeljuju dužnosnicima Plenkovićeva vlada ukinula 2018.

Zahvaljujući tom priopćenju, novinari su onda iskopali da je Uredba iz 2013. na koju se Ministarstvo poziva ukinuta 2018. Također, otvorilo se pitanje zašto su supruga i djeca Frka-Petešića prijavljeni i dalje u Dubravi ako žive s njim u stanu u Jurišićevoj, jer premijerov intimus ne bi imao pravo na 96 kvadratnih metara da s njime ne živi ostatak obitelji. Onda se oglasio i ministar Darko Horvat, inače poznat po tome da se rijetko kad uspije snaći pred novinarima.

>> Horvat o državnom stanu Frka-Petešića: Primjer dobre suradnje ispao je problematičan

"Gospodin Frka-Petešić ima pravo na stan, on je to pravo konzumirao i živi u tome stanu. Malo sam razočaran i žao mi je što jedan primjer dobre suradnje između privatnih vlasnika i državnih institucija, koji je vrlo brzo generirao potrebne suglasnosti, koje su bile temelj za početak obnove predmetne zgrade u gotovo tri mjeseca, na kraju ispadne ovako problematičan, bez ijednog ozbiljnog argumenta", ocijenio je Horvat.

Međutim, kako je Index već pisao, predmetna zgrada nije obnovljena zahvaljujući državi, već bračnom paru Ćurić koji je organizirao i proveo obnovu, a država ih je u svemu još i kočila, a ne pomagala.

Suvlasnici su nam ispričali kako je nakon potresa, na ljeto 2020., puknula vodovodna cijev u dijelu podruma koji je u vlasništvu Državnih nekretnina, a da su štetu sanirali bračni par Ćurić, koji su izvodili radove, te ostali suvlasnici koji su također sufinancirali sanaciju. Državne nekretnine, iako vlasnik tog prostora, nisu financirale sanaciju poplave, tvrde Indexu stanari Jurišićeve 8.

>>Stanari Jurišićeve: Frka-Petešiću su uređivali vrata dok smo mi sanirali poplavu

Građani iz svog džepa platili štetu koja je nastala u državnom prostoru

Na pitanje jesu li točni navodi stanara da je u dijelu podruma čiji su vlasnici Državne nekretnine puknula vodovodna cijev te da je istjecalo 6 kubika vode, a da im Državne nekretnine nisu htjele pomoći, Viktorija Ćurić odgovorila je potvrdno.

"Budući da je zgrada već dignula kredit od 1.142.000 kuna za protupotresnu obnovu, više nismo imali novaca na pričuvi kad se dogodila poplava u podrumu. Mi smo doveli i platili vodoinstalatera, a na ispumpavanju podruma radio je i moj suprug. Sami smo sanirali vertikalu puknute cijevi i ugradili potopnu pumpu", kazala je Viktorija Ćurić za Index.

Financijski je, kaže, sudjelovalo 9 suvlasnika bez učešća Državnih nekretnina. Ponuda izvođača za sanaciju podruma zbog poplave bila je 89.000 kuna, kako nam je rekla, a budući da nisu imali novca na pričuvi, odlučili su, kaže nam, sami napraviti sanaciju i sve ih je koštalo oko 40.000 kuna.

Vlada o svemu

Podsjetimo još kako je na upit kako je moguće da Frka-Petešić dobije stan za obitelj s više članova ako mu je obitelj prijavljena na drugoj adresi Horvat odgovorio da dužnosnici prve kategorije nisu zakonom limitirani s obzirom na broj članova kućanstva te da se ista stvar dogodila i s ministrom obrane Marijem Banožićem.

Iz vlade su preko glasnogovornika Marka Milića pak poručili da su supruga i kćeri Frka-Petešića prijavljene u Dubravi "čistom omaškom" te da su one, neovisno o prijavljenom prebivalištu u Dubravi, zapravo cijelo vrijeme živjele u stanu koji je šefu Plenkovićeva ureda dodijelila vlada.

Pročitajte više