Index Istrage: Ribić kupio kuću za 90.000 eura, isplatio je sve u pola godine

Foto: Index.hr, Marko Prpić/Pixsell

VILIM RIBIĆ, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti, posjeduje novoizgrađenu kuću u zagrebačkom naselju Gornje Vrapče, koju je kupio prije pet godina za cijenu od 90 tisuća eura, doznaju Index Istrage. Iako posjeduje kuću već pet godina, Ribić gotovo u svakom medijskom nastupu naglašava da je podstanar u sindikalnom stanu u centru Zagreba, u Kosirnikovoj ulici.

> Ribić poslao Zahtjev za ispravkom: Kuća me koštala 180.000 eura

> Imate li korisne informacije za Index Istrage? Pošaljite nam ih na mail info@istrage.hr. Garantiramo anonimnost.

U kupoprodajnom ugovoru, koji je u posjedu Index Istraga, stoji da je Ribić u cijelosti isplatio kupoprodajnu cijenu kuće u idućih 6 mjeseci, i to, čini se, u gotovini.

Par mjeseci kasnije, točnije u kolovozu 2015. godine, diže kredit kod Prve stambene štedionice u visini od 228.000 kuna. Kredit je podigao na 11 godina, odnosno do 2027. godine, no Ribić ga je u potpunosti isplatio u lipnju 2019. godine, odnosno u manje od četiri godine. 

Ribić je kuću u izgradnji kupio od tvrtke Talaria. Ta je tvrtka zemljište kupila 2013. godine, a zanimljivo je da je, godinu prije nego što će Ribiću prodati kuću, posudila 43 tisuće eura od tvrtke Metatron Domus na čijem je čelu bio Zoran Kovač, direktor Sindikat gradnje, tvrtke koju je osnovao Ribićev sindikat za izgradnju spornog Sindikalnog doma. Zalog za tu pozajmicu bila je upravo buduća Ribićeva kuća. Kovač je bio i direktor tvrtke Matica stanogradnja koju je osnovalo osam sindikata.

Naglasimo i to da, iako postoji kuća u kojoj se živi, u zemljišniku i dalje stoji kako je riječ o  - oranici.

Nazvali smo i sindikalca Ribića, no on nam je kratko poručio da s nama neće razgovarati, pogotovo ne o svojoj kući.

No, krenimo redom.

Iz Ribićeve biografije: "Živim skromno u mračnom stanu"

"Živim skromno u mračnom stanu", dio je službene biografije najdugovječnijeg sindikalnog vođe Ribića koji je objašnjavao kako je još prije 20 godina mogao riješiti svoje stambeno pitanje, no to nije napravio. Rekao je tada da mu je sindikat 2000. godine htio dati kredit da kupi stan, no nije ga uzeo jer bi to ostavilo loš dojam.

"Zato smo kupili stan koji je u vlasništvu sindikata, iz kojeg ću ja otići kad napustim vodstvo sindikata", objašnjavao je Ribić. Na službenim stranicama sindikata u biografiji Ribića stoji kako je "u 44. godini podstanarstvo kod privatnog gazde zamijenio podstanarstvom kod svog poslodavca".

Ribić ima kuću, a i dalje mu je službena adresa podstanarski stan

No ta priča sad je dobila i nastavak za koji se nije do sada znalo. Index Istrage otkrivaju kako Ribić od prosinca 2014. godine posjeduje kuću u Gornjem Vrapču. U zemljišniku je vidljivo kako Ribićeva adresa nije u toj kući, već u sindikalnom "mračnom stanu" u Kosirnikovoj ulici. Isto tako, u zemljišniku stoji kako je riječ o oranici, no ondje stoji kuća najdugovječnijeg hrvatskog sindikalca, uz nju još jedan manji objekt s roštiljem, a uz ogradu i natkrivena mjesta za parking.

Kako je kupio kuću?

Zanimljivo je i kako je Ribić kupio tu kuću. 

9. srpnja 2013. godine od privatne osobe za cijenu od 43 tisuće eura tvrtka Talaria kupuje parcelu na kojoj je danas Ribićeva kuća. U kupoprodajnom ugovoru stoji da je riječ o voćnjaku, oranici i vinogradu od  ukupno 1285 kvadrata. Dan kasnije tvrtka Talaria uzima pozajmicu od tvrtke Metatron Domus u istom iznosu, 43 tisuće eura. Direktor tvrtke Metatron Domus tada je bio Zoran Kovač, kao što smo napisali u uvodu, danas direktor sindikalne tvrtke Sindikat gradnja o kojoj smo opširno pisali 2014. godine. Kovačeva tvrtka Metatron Domus prestala je s radom 2018. godine.

>> Ribić prijeti Sindikatu učitelja: Dajte mi odmah 3,7 milijuna kuna za Sindikalni dom!

No, vratimo se na Ribića. Sindikalni vođa u prosincu 2014. godine kupuje od Talarije kuću i parcelu u iznosu od 90 tisuća eura, a više se ne spominju oranice i vinogradi, već nekretnina. 

"Predmet kupoprodaje je objekt u ROH BAU fazi izgradnje na predmetnoj čestici", stoji u kupoprodajnom ugovoru. Kupoprodajna cijena sadržavala je cijenu zemljišta, komunalnu i vodnu naknadu, priključke za struju i vodu, kanalizaciju i odvodnju, plin, projektnu dokumentaciju potrebnu za izgradnju objekta do ukupne gotovosti, plaćene do tada izvedene građevinske, instalaterske radove te građevinski materijal i radove na izvedbi spoja objekta na mrežu odvodnje i spoj na gradski vodovod. U ugovoru se također spominje zajam Metatron Domusa, kao predmet koji nije konačno riješen.

Ribić je, čini se, kuću kupio u gotovini, s obzirom na to da u aneksu kupoprodajnog ugovora stoji da je isplatio novac.

Tek osam mjeseci kasnije Ribić je podigao kredit kod Prve stambene štedionice u iznosu od 228 tisuća kuna (oko 30 tisuća eura), s ukupnim rokom otplate od 11 godina. Naglasimo kako je kredit podignut osam mjeseci nakon kupovine kuće, vjerojatno za njezino uređenje.

Ribić je u potpunosti isplatio kredit u lipnju 2019. godine, za što mu je trebalo manje od  četiri godine.

Ribić ne želi razgovarati o kući

Naravno da smo imali niz pitanja za Ribića vezanih uz kuću za koju se do sada nije znalo, no nije htio odgovarati na upite.

"Vi dobro znate da ja s vama ne razgovaram", rekao je Ribić i poklopio slušalicu, nakon čega smo mu poslali i pismeni upit.

Upit smo uputili i Nezavisnom sindikatu u kojem je Ribić glavni tajnik, i to u vezi sa sindikalnim stanom, plaća li najam i koliko te pogotovo o vezi direktora Sindikat gradnje s financiranjem parcele na kojoj je Ribić kupio kuću.

Odgovore ćemo objaviti ako ih dobijemo.    

Njegov sindikat u šest godina dobio oko pet milijuna kuna iz proračuna

Iako oni vole reći da se financiraju iz članarina, nije to baš točno. Naime, sindikati se financiraju i iz članarina, ali i iz proračuna iz naših džepova.

Primjerice, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, čije je zaštitno lice najpoznatiji hrvatski sindikalist Vilim Ribić, od 2013. do 2019. dobio je iz državnog proračuna oko pet milijuna kuna. Vidljivo je to iz podataka Državne riznice, koja objavljuje sve isplate iz proračuna.

Sindikalci smatraju da nisu dužni polagati javnosti račune pa je tako Ribić često u sukobu s medijima i zbog svoje plaće, čiji iznos nije želio otkriti. Jednom prilikom je rekao samo da mu je plaća u rangu državnog tajnika u ministarstvu, što bi bilo između 15 i 18 tisuća kuna, no točan iznos ostao je nepoznat. Mnogi su stali u njegovu obranu tvrdeći da se sindikati financiraju iz članarina i da su sindikalne plaće stvar članova sindikata, a ne javnosti, no kada se uzme u obzir da svake godine stotine tisuća kuna iz proračuna sjednu na račun Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja, onda ta priča više ne drži vodu.

 

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više