Otkriven lijek protiv ebole!

SKUPINA znanstvenika sa Sveučilišta u Bostonu otkrila je lijek protiv opakog virusa ebole i svoje otkriće objavila u uglednom medicinskom časopisu The Lancet. Lijek su testirali na majmunima zaraženim virusom ebole. Svi su pokusni subjekti primali lijek tjedan dana i preživjeli izloženost virusu koji inače ubija čak 90 posto svojih žrtava!

Ebola spada među najsmrtonosnije bolesti koje ljudska vrsta poznaje, a njeni simptomi doslovno izgledaju kao da su izašli iz horor filma - krvarenje, povraćanje, snažna groznica... Virus ebole rijetko se nalazi izvan središnje Afrike, a najčešće ga prenose upravo majmuni. Veće širenje virusa ebole na gusto naseljenom području izazvalo bi katastrofu nezapamćenih razmjera.

"Tijekom proteklog desetljeća testirali smo brojne pristupe liječenju smrtonosnih virusa poput ebole. Niti jedan od lijekova nije pružao potpunu zaštitu kod primata zaraženih ebolom - sve do sada", rekla je dr. Lisa Hensey iz Američkog vojnog instituta za istraživanje zaraznih bolesti.

Ona je samo jedna od članova skupine koju predvodi Thomas Geisbert. Oni su uspjeli stvoriti RNK molekulu koja uništava tri vitalna gena u virusu ebole i tako suzbija bolest. No, prije nego što virus bude spreman za uporabu na ljudskim subjektima, mora proći još brojna testiranja. Lijek bi trebao biti dostupan tijekom idućih pet godina, a posebno je bitno saznati koliko vremena može proći nakon zaraze da bi lijek i dalje bio efikasan, s obzirom na to da su majmuni dobivali lijek pola sata nakon što su bili izloženi virusu.

Pročitajte više