Otkrivena djelotvornija terapija za HIV

MEĐUNARODNA ekipa stručnjaka za istraživanje AIDSa utvrdila je da jednodnevna doza triju antiretrovirusnih lijekova djeluje bolje kao inicijalna terapija protiv infekcije HIV-a nego li druge, već vrlo prihvaćene kombinacije triju lijekova, pokazala je njihova studija.

U zadnjem broju časopisa Journal of Medicine znanstvenici su pokazali da se nakon godine dana liječenja antiretrovirusnim tabletama zvanim tenofovir DF (Viread), zatim lijekom emtricitabinom (Emtriva) te uz efavirenz (Sustiva) u 14 posto više pacijenata uspjela smanjiti razina virusa.

Istodobno, utvrdili su da je u tih bolesnika bilo manje problema s anemijom, umorom i mučninom u odnosu na pacijente koji su primali druge, široko korištene antiretrovirusne lijekove kao što su zidovudin i lamivudin (AZT i 3TC ili Combivir) uz efavirenz.

Joel Gallant, pomoćnik ravnatelja za istaživanje AIDS-a u The Johns Hopkins Sveučilišnoj medicinskoj školi istaknuo je da su takvi rezultati "sasvim očiti za pacijente koji trebaju početi primati terapiju protiv virusa HIV".

Terapija je dodatno pojednostavljena od 2004., otkako se tenofovir i embricitabin kombiniraju u jednu jedinu tabletu, zvanu Truvada.

Tenofovir DF i emtricitabin relativno su novi lijekovi koje je odobrila Američka uprava za hranu i lijekove 2001. te 2003. godine.

Zidovudin je prvi antiretrovirusni lijek odobren 1987, a lamivudine je dostupan od 1995. Od 1998. godine zidovudin i lamivudin dostupni su u jednoj tableti zvanoj Combivir, koja se, prema receptu, uzima dvaput dnevno.

Gallant je, međutim, upozorio da rezultati dobiveni istraživanjem možda neće biti primjenjivi na pacijente koji već primaju terapiju zidovudin-lamivudin.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da se svake godine novih 40.000 Amerikanaca zarazi virusom koji izaziva oboljenje AIDS. Još četvrt milijuna ljudi nosi virus HIV, a da to ne zna i njima je također potrebno liječenje.

Pročitajte više