Otkrivena dosad najveća zvijezda

RIJEČ je o dvojnoj zvijezdi nazvanoj WR20a čije sastavnice imaju masu osamdesetak puta veću od našeg Sunca svaka, dodaju voditelji ekipe iz Skupine za visokoenergetsku astrofiziku (GAPHE) pri tom sveučilištu.

Takve zvijezde završavaju život eksplodirajući u supernovu i tako stvaraju crnu jamu (područje s tako jakim gravitacijskim poljem da mu nikakvo zračenje ne može umaći, odakle mu i ime).

Primjenom spektara koje je prikupio Europski južni opservatorij (ESO) astronomi su otkrili da binarni sustav WR20a ima dvije zvijezde izvanredne mase kakva dosad nije bila poznata.

Dvije zvijezde međusobno se zaklanjaju, a proučavanjem svjetlosnih kolebanja, utvrđeno je da prva ima masu 83 puta, a druga 82 puta veću masu od Sunčeve.

Pošto je lani otkrila najvruće zvijezde goleme mase, ekipa GAPHE-a otkrila je njezine predstavnice s najvećom masom. Ipak, nije sve riješeno i sustav je zagonetan po mnogo čemu, ističu u Liegeu.

Tako primjerice ne znamo kolika je njegova udaljenost, kako to da je sam, jer zvijezde velike mase nastaju u jatima, je li odbačen iz jata i kako su nastale zvijezde s tolikom masom. Astrofizičari će pokušati pronaći odgovor na sva ta pitanja.


Pročitajte više