Otkriveno "duboko grlo" u aferi Watergate

UMIROVLJENI visoki dužnosnik FBI-a Mark Felt sam je priznao da je bio "duboko grlo", odnosno glavni izvor novinarima koji su otkrili aferu Watergate koja je kasnije dovela do ostavke američkog predsjednika Richarda Nixona 1974. godine, objavio je u utorak časopis Vanity Fair.

Mark Felt (91), nekadašnji drugi čovjek američkog FBI-a, priznanjem je riješio jednu od najvećih političkih i novinarskih misterija u povijesti, prenosi Reuters.

O identitetu tzv. dubokog grla, koji je odavao tajne informacije novinarima Washington Posta Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu, dugo se spekuliralo, a sam Felt bio je u tom smislu spomenut nekoliko puta.

Woodward i Bernstein, koji nikada nisu objavili identitet svojeg izvora, u utorak su odbili potvrditi navode iz vanity Faira, objavila je dpa.

Woodward je za njemačku novinsku agenciju rekao je trideset godina šutio o "dubokom grlu" i istaknuo da se to neće promjeniti.

Kako navodi Reuters, Felt koji danas živi u Santa Rosi u Kaliforniji istinu o svojoj ulozi u Watergateu najprije je otkrio obitelji, a kasnije je pristao surađivati u stvaranju članka.

Vanity Fair prenosi da su članovi obitelji uvjerili Felta da je njegov čin bio ispravan, i stoga vrijedan objave te da bi s tim trebao izaći u javnost.

Afera Watergate izbila je u prvoj polovici 1973. godine kada je otkriveno da su pristaše republikanaca pred izbore 1972. radi špijunaže noću provaljivale u glavno sjedište Demokratske stranke. Najbliži Nixonovi suradnici bezuspješno su pokušavali prikriti aferu, a kasnije su i ometali sudsku istragu. To je dovelo do pokretanja postupka za opoziv Nixona s predsjedničkog položaja, pa je on u kolovozu 1974. podnio ostavku.

Zbog činjenica da su novinari otkrili sam skandal, kao i pokušaj da se skandal prikrije, te da je cijela priča uspjela srušiti američkog predsjednika, ova se afera se smatra najslavnijim uspjehom istraživačkog novinarstva u povijesti.

Pročitajte više