Otkriveno najveće stopalo dinosaura ikad

STOPALO dinosaura poznatog kao "Bigfoot" opisano je u novom znanstvenom radu nedavno objavljenom u javno dostupnom znanstvenom časopisu PeerJ - The Journal of Life and Environmental Sciences. Stopalo su 1998. godine na ekspediciji iskopali znanstvenici sa Sveučilišta u Kansasu, na čelu s glavnim autorom rada Anthonyjem Malteseom kao članom grupe.

Nakon detaljnih priprema i analiza, Maltese i njegov međunarodni tim suradnika identificirali su stopalo kao dio tijela životinje srodne brahiosauru, izvještava Science Daily.

Veliko otkriće

Kako piše Maltese, bilo je odmah vidljivo da stopalo, dugačko gotovo jedan metar, pripada ogromnoj životinji. Zbog toga je primjerak nazvan "Bigfoot". Prema postojećim nalazima brahiosaur je bio dug oko 25 metara, a glavu je mogao podići oko 13 metara iznad zemlje. Međutim, postoje dokazi, poput nalaza Bigfoota, da je bio viši od navedena broja. Težio je do oko 80 tona.

Sada, poslije detaljnih priprema i analiza, Maltese i njegov međunarodni tim, koji čine stručnjaci iz Sjedinjenih Država, Švicarske i Njemačke, identificirali su stopalo kao dio tijela životinje koja je u bliskom srodstvu s brahiosaurom, poznatom po pojavljivanju u filmu Jurski park iz 1993. godine. Anthony Maltese, Emanuel Tschopp, Femke Holwerda i David Burnham koristili su metodu 3D skeniranja i detaljna mjerenja da bi usporedili Bigfoot sa stopalima različitih vrsta sauropoda. Njihovo je istraživanje potvrdilo neobičnu veličinu stopala.

Prema izjavi Holwerde, Nizozemke na doktoratu u Münchenu, usporedbe sa stopalima ostalih sauropoda pokazale su da je Bigfoot svakako najveće dosad otkriveno stopalo dinosaura.

Rasprostranjenost Brachiosaurusa

Istraživanje je također otkrilo da se obitavalište Brachiosaura prije 150 milijuna godina protezalo od istočnog dijela države Utah do sjeverozapadnog Wyominga.

"To je iznenađujuće", tvrdi Tschopp, švicarski paleontolog zaposlen u Američkom prirodoslovnom muzeju u New Yorku.

"Navodno su mnogi drugi primjerci sauropoda u to vrijeme nastanjivali mnogo manja područja", dodaje. Prema izjavi Maltesea, koji je bio član originalnog tima na Sveučilištu u Kansasu 1998. godine. Stjenoviti izdanci u kojima je nađen fosil sadrže mnogo drugih "fantastičnih kostura dinosaura", a znanstvenici se nadaju da će tamo nastaviti istraživanja, piše Science Daily.

Pročitajte više