OTOČNI SABOR: REZULTATI "BODULSKOG REFERENDUMA" U SRIJEDU

U organizaciji Otočnog sabora, nestranačke udruge koja promiče razvoj otoka, danas se na otocima potpisuje peticija za program Otočnog sabora za razvoj otoka pod nazivom "Ča, kako, ki", a koliko je potpisa skupljeno, organizatori će objaviti u srijedu na konfernciji za novinare.

Po riječima predsjednika Otočnog sabora Zlatka Sorića, prve informacije o odazivu otočana su optimistične, no prema novinarskim saznanjima, odaziv žitelja najvećih srednjedalmatinskih otoka je mali ili nikakav.

"Tamo gdje su mjesni čelnici dobro organizirali izjašnjavanje, rezultati su više nego zadovoljavajući. No, ima mjesta gdje čelnici nisu organizirali izjašnjavanje, primjerice na Braču", kaže Sorić. Po njegovim riječima, do 11 sati na otoku Istu je program Otočnog sabora potpisalo više mještana nego stalnih stanovnika. Izvrstan odaziv je, kaže Sorić, na Malom Lošinju, zatim na Žirju i na otoku Susku. Sorić je posebice zadovoljan što je župnik na otoku Susku, don Anđelko Badurina, pozvao mještane da potpišu program razvoja otoka.

Prema saznanjim novinara u Splitu, na najvećem dalmatinskon otoku Braču izjašnjavanja uopće nije bilo, a najvećim dijelom ni na otoku Hvaru.

Organizatori ocjenjuju da je odaziv tamo tako loš zato što su ti otoci razvijeniji, imaju bolju infrastrukturu i bolje su povezani s kopnom. Na otoku Visu također nitko nije potpisao peticiju Otočnog sabora, ali za razliku od drugih srednjedalmatinskih otoka, čelnici gradova Vis i Komiža kazali su Hini da službeno nisu ni dobili nikakav materijal ni poziv za ovu akciju.

Uspije li današnji "bodulski referendum" o programu za razvoj otoka, Otočni će sabor zatražiti od Vlade održavanje pravog, zakonski propisanog referenduma, ističe Sorić.

Tim programom Otočni sabor traži, među ostalim, utemeljenje otočne županije, proglašenje gospodarskog pojasa, četiri brodske linije svakoga dana do svakog većeg mjesta na hrvatskim otocima, porezne olakšice.

Pročitajte više