Otrovano 60 djevojčica u Afganistanu

Ilustracija: EPA

Gotovo stotinu učenica, većinom djevojčica, otrovano je u sjevernoj afganistanskoj pokrajini Sar-e-Pul, rekao je lokalni dužnosnik.

Navodno trovanje dogodilo se tijekom vikenda u dvjema školama u pokrajinskom okrugu Sancharak, rekao je za dpa čelnik lokalnog odjela za informiranje i kulturu Umair Sarepuli.

Među otrovanima je sedam učiteljica, jedan učitelj i čistačica škole, rekao je Sarepuli. Zdravstveno stanje nekoliko učenica prevezenih u pokrajinsku bolnicu je dobro, dodao je dužnosnik. Učenice su patile od mučnine i nedostatka zraka.

Vjeruje se da je korištena tvar koja je uzrokovala astmu

Umair vjeruje da je u učionicama korištena tvar koja je uzrokovala astmu, suzenje očiju i curenje iz nosa. U videu koji je na internetu podijelio američki Amu TV, može se vidjeti nekoliko učenica u bolničkim krevetima.

Nitko nije uhićen u vezi s incidentom. Otkako su se vratili na vlast u kolovozu 2021., talibani su ponovno nametnuli stroge zakone i propise te zabranili pristup školama djevojčicama i ženama nakon šestog razreda.

Unatoč nacionalnom i međunarodnom pritisku, talibanske vlasti nisu rekle da će ponovno otvoriti škole za djevojčice. Talibani traže međunarodno priznanje jer ni jedna država na svijetu još nije priznala njihovu vladu.

Pročitajte više