Otvoren treći festival europske kratke priče

Treći festival europske kratke priče otvoren je danas u zagrebačkoj palači Dverce dobrodošlicom domaćina i predstavljanjem dvadesetak sudionika iz desetak europskih zemalja.

Po programu ovogodišnji je festival veći od prethodnih, ali će po duhu zadržati ono najbolje, a to je neposrednost u kazivanju dobrih priča, rekao je glavni urednik festivala Miroslav Mićanović, izrazivši dobrodošlicu sudionicima festivala.

Predstojnica zagrebačkoga Gradskog ureda za kulturu Andrea Zlatar ocijenila je da je najveća zasluga Festivala što je književnost izveo iz zatvorenih soba u kojima borave književnici koji se međusobno ne druže.

Pomoćnik ministra kulture Čedomir Višnjić izrazio je podršku festivalu "mimo svih pragmatskih ciljeva" jer u kratku priču, koja je "najbliža poeziji, nije moguće ugraditi pragmatične ciljeve".

Festival zaslužuje podršku kao i svi oni koji podupiru ugroženu kulture knjige u našoj zemlji, izjavio je.

Sudionik festivala pisac Jurica Pavičić ocijenio je da je kratka priča prvo iskustvo svih ljudi, ali da je jedna od najtežih književnih formi. Smatra da među sudionicima skupa ima vrhunskih majstora kratke priče u Europi.

Osim čitanja priča, festival predviđa nekoliko okruglih stolova i prevoditeljskih radionica.

Završni dan festivala održat će se na Hvaru, a prethodna tri u zagrebačkim klubovima, inozemnim institutima za kulturu, Kulturnom centru Centra Kaptol, na Filozofskom fakultetu i u pubovima.

Sudjeluju pisci Cristina Cerrada (Španjolska), Frode Grytten (Norveška), Natasza Goerke (Poljska), Eric Holder (Francuska), Wladimir Kaminer (Njemačka), Mike McCormack (Irska), Aldo Nove (Italija), Dan Rhodes (Velika Britanija), Tiziano Scarpa (Italija), Manon Uphoff (Nizozemska), Nenad Veličković (Bosna i Hercegovina), Monika Wogrolly (Austrija) i hrvatski književnici Veljko Barbieri, Miljenko Jergović, Senko Karuza i Jurica Pavičić, te teoretičari voditelji projekata Alexandra Buchler, Thomas Geiger i Magdalena Koch.

Festival se danas nastavlja predstavljanjem knjiga i nakladnika, čitanjem priča, okruglim stolovima i sličnim.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više