Otvorena birališta diljem Hrvatske, glasali političari

TOČNO u sedam sati jutros su diljem Hrvatske otvorena birališta na kojima će građani izabrati šesti saziv Hrvatskog sabora. Glasačka će mjesta biti otvorena točno do 19 sati, a nakon što građani ubace svoj listić u glasačku kutiju analitičari četiriju medijskih kuća raspitivat će se o njihovom izboru kako bi skupili podatke za izlazne ankete.

Ove će godine na biralištima biti i rekordan broj promatrača, čak pet tisuća, od čega tri tisuće Gongovih, te 2 tisuće iz nove udruge Elekte, dva promatrača iz Udruge Roma i 234 promatrača iz HDSSB-a, stranke Branimira Glavaša. Rezultati izlaznih anketa očekuju se oko 19 sati, dok će Državno izborno povjerenstvo (DIP) prve rezultate objaviti u 21 sat.

Izbori su u nekim biračkim mjestima u inozemstvu počeli su još jučer ujutro zbog vremenske razlike, a svi će hrvatski iseljenici moći glasati u 53 zemlje na 265 biračkih mjesta. Pravo glasa na izborima ima 405 092 državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, od čega ih je najviše u Bosni i Hercegovini.

Osim hrvatskih iseljenika, koji glasuju u 11. izbornoj jedinici, u posebnoj, 12. izbornoj jedinici, svoje predstavnike u Saboru birat će pripadnici 22 hrvatske nacionalne manjine.

DIP je uoči izbora zaprimio 251 listu, od čega 235 stranačkih i 16 neovisnih, te 71 prijedlog kandidata za zastupnike nacionalnih manjina. Kandidacijske liste podnijelo je 55 stranaka, a 46 lista je koalicijskih. Na listama je ukupno 3.585 kandidata.

Prognozira se kako će velik broj hrvatskih državljana željeti glasati izvan svog mjesta prebivališta, iako nisu ispoštovali zakonski rok privremenog ispisa i ponovnog upisa u popis birača što su morali obaviti do 10. studenog, te bi zbog toga mogle nastati gužve na biralištima. Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin tim je građanima uputio apel da shvate kako se u posljednji tren ništa ne može učiniti jer su rokove - propustili.

Jučer su zbog vremenske razlike otvorena prva birališta u Novom Zelandu i Australiji, gdje su zabilježeni i prvi problemi, javio je DIP. Nekim biračima u Australiji nije bilo omogućeno glasanje jer se nisu registrirali na vrijeme.

Sanader na birališta izlazi u Splitu, Milanović u Zagrebu

Čelnici političkih stranaka svoje će glas na tekućim parlamentarnim izborima dati već u ranim jutarnjim satima. Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na biralištu u Splitu očekuje se oko 10 sati, dok je Zoran Milanović glasao u Zagrebu u 9:30 sati.

Predsjednik Stjepan Mesić na birališta je izašao već u devet sati ujutro, kao i SDP-ov kandidat za premijera Ljubo Jurčić. Predsjednik prošlog, nedavno raspuštenog saziva Sabora, Vladimir Šeks u Osijeku je na izbore izašao oko 10 sati, kao i predsjednik HSP-a Anto Đapić. Svi će čelnici stranaka nakon toga otputovati za Zagreb gdje će dočekati rezultate izbora.

Zoran Milanović glasao je jutros na biračkom mjestu u Šestinskom dolu, te pri tom pozvao građane da izađu na izbore. "Biramo samo jednom u četiri godine i stoga pozivam sve građane da izađu na izbore", kazao je Milanović koji je svoju građansku dužnost došao izvršiti u pratnji supruge Sanje i sina Marka.

Ljubo Jurčić pokazao je veliki optimizam na dan izbora najavom kako očekuje SDP-ovu pobjedu. "Hrvatska je stvorena kao samostalna država, a sad kad smo izborili slobodu za državu moramo to isto učiniti i za njene građane", kazao je Jurčić. Upitan što pri tom misli Jurčić je odgovorio kako je najvažnije da građani budu ekonomski slobodni, da umirovljenici mogu dostojno živjeti od svoje mirovine, radnici od svoje plaće, a poduzetnici od svojih pothvata.

Izazovi nove vlade: Kosovo, ZERP, Vijeće sigurnosti UN-a

Formiranje nove hrvatske Vlade očekuje se uoči Božića, ili najkasnije do nove godine, a ona će već u samom startu biti suočena s tri vrlo zahtjevna pitanja. Prvo bi moglo uslijediti već 10. prosinca. Tada, naime, istječe rok za pregovore o statusu Kosova pod okriljem UN-a pa je lako moguće da će Kosovo proglasiti nezavisnost od Srbije i tako prouzročiti krizu u regiji.

Novi izazovi za buduću vladu uslijedit će 1. siječnja 2008. godine kada Hrvatska kao nestalna članica ulazi u Vijeće sigurnosti UN-a, a na snagu bi trebala stupiti i odluka o ZERP-u koja će zasigurno izazvati tenzije na relaciji s Italijom i Slovenijom.

Mesić: Bez obzira tko pobijedi, Hrvatska će ići istim putem kao i do sada

"Očekujem da ćemo dobiti Vladu koja će ispuniti uvjete za članstvo u Europskoj uniji. Tko god pobijedi, stvari se moraju mijenjati", poručio je predsjednik Mesić nakon što je glasanjem izvršio svoju građansku dužnost.

Gospodarska slika Hrvatske pod hitno se mora mijenjati, smatra Mesić. "Ne možemo biti pretežno uvozna zemlja. Moramo proizvoditi proizvode za izvot i to je nešto na čemu će buduća vlast morati ozbiljno poraditi", smatra Mesić.

Predsjednik tvrdi kako se put kretanja Hrvatske neće drastično mijenjati, bez obzira na ishode izbora. "Bez obzira pobijedi li SDP ili HDZ, Hrvatska će ići istim putem kao i do sada; europskim putem".

Mesić očekuje kako će se na ove izbore odazvati velik broj građana jer "je javnost politizirana". Za kampanju smatra da je bila relativno umjerena iako je bilo "nepotrebnog miješanja", pri čemu se vjerojatno referirao na ulogu Crkve.

U Osijeku je glasao i Vladimir Šeks, koji je birače pozvao da izađu na izbore u što većem broju kako bi sami odlučivali sudbini Hrvatske, što je bila i poruka predsjednika Hrvatske biskupske konferencije monsinjora Marina Srakića koji je glasao u Đakovu.

U 11 sati je u Ulici Vile Velebita u pratnji supruge glasao i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Vladimir Jordan. Predsjednik HSU-a bio je jako dobro raspoložen, te pozdravio okupljene novinare iznanadivši se što su došli u tako velikom broju. "Sudeći po tome koliko vas ima, dobro ćemo proći na ovim izborima", rekao je Jordan te naglasio kako su ovi izbori izuzetno važni za cijelu državu. "Ako uspijemo, a nadam se da hoćemo, napravit ćemo velike promjene u Hrvatskoj po pitanju gospodarskog razvoja. HSU će se boriti za boljitak svih građana Hrvatske", zaključio je Jordan.

Pusić: HNS će imati 10 zastupnika

Predsjednica HNS-a najavila je kako će njena stranka u novom sazivu Sabora imati najmanje 10 zasupnika. "HNS će imati najmanje 10 zastupnika u Saboru. Od nove vlade očekujemo provođenje reformi i promjena, ne kao dosad", rekla je Vesna Pusić i istaknula kako prvi potez nove vlade mora biti uvid u državne financije.

"Period koji nam predstoji vrlo je ozbiljan. Na situaciju u Hrvatskoj uvelike će utjecati odnosi s međunarodnom zajednicom i ostalim državama u regiji", podvukla je Pusić.

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader zajedno sa suprugom Mirjanom glasao je u Splitu na biračkom mjestu u gimnaziji Vladimira Nazora. Sanader je novinarima nakon što je u kutiju ubacio svoj glasački listić rekako kako je obavio svoju građansku dužnost, te pozvao građane da iziđu na izbore koji su "svečanost demokracije".

"Građani moraju odlučiti o tome kako ćemo živjeti u naredne četiri godine", poručio je Sanader.

Čobanković i HDZ krše izbornu šutnju

Jutros je zabilježeno nekoliko ozbiljnijih kršenja izborne šutnje. Kandidat HDZ-a Petar Čobanković nastupio je kao gost u emisiji Narodnog radija u 8:25. Iznesenim sadržajem promoviran je imenovani stranački kandidat, čime je prekršeno pravilo o izbornoj šutnji. O svemu je obaviješteno i Državno izborno povjerenstvo.

Više građana i promatrača prijavilo je kršenje izborne šutnje slanjem poruka SMS-om. Građani su prijavili poruku kojom ih na glasanje poziva HDZ, a koja je poslana sa servera na više brojeva mobilnih telefona građana.

Također, HDZ je podnio prijavu protiv promatrača Elekte na biračkim mjestima 72 i 73 u Ljubuškom u kojem se tvrdi kako su promatrači ometali rad biračkog odbora. Provjerom na terenu utvrđeno je da su promatrači Elekte tražili uvid u birački spisak odnosno broj birača koji su glasali na spomenutim biračkim mjestima do zatvaranja birališta prvog danja glasanja u XI. izbornoj jedinici, što im birački odbori na spomenutim biračkim mjestima nisu željeli omogućiti, a čime su povrijedili pravila o promatranju izbora.

HDZ-ovac fizički napao člana biračkog odbora, manjine imaju problema s glasanjem

Iako izbori uglavnom protječu u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi, do 11 sati zabilježeno je nekoliko ozbiljnijih kršenja izbornih pravila i procedura. Najozbiljnija se dogodila na biračkom mjestu 16 u Ličkom Osiku u IX. izbornoj jedinici ispred kojeg je član biračkog odbora, ujedno i član HDZ-a fizički napao drugog člana biračkog odbora. Nadležna policijska postaja zaprimila je pisanu prijavu o incidentu.

Na više biračkih mjesta zabilježeni su problemi s glasanjem pripadnika nacionalnih manjina kojima nije bilo omogućeno odlučiti hoće li glasati za liste nacionalnih manjina u XII. Izbornoj jedinici ili za stranačke liste u svojim izbornim jedinicama. Desetak slučajeva uočeno je u Dalju, na biračkom mjestu 1 u IV.iIzbornoj jedinici, kao i na glasačkom mjestu 109 u Tenji u istoj izbornoj jedinici. Sličan slučaj zabilježen je i u V. izbornoj jedinici, na biračkom mjestu 32 u Vinkovcima gdje predsjednik biračkog odbora nije dopuštao predstavnicima nacionalnih manjina glasanje za stranačke liste.

P.V.
Foto: Index/AFP

Pročitajte više