Norvežani glasaju na parlamentarnim izborima

Foto: Hina

NORVEŽANI su počeli glasati na parlamentarnim izborima vrlo neizvjesnog ishoda jer ankete daju gotovo podjednake izglede stranci desnog centra koju vodi premijerka Erna Solberg i oporbenom bloku lijevog centra.

Konzervativci premijerke Solberg obećali su smanjiti poreze ako izbore novi četverogodišnji mandat, a blok lijevog centra kojemu je na čelu laburist Jonas Gahr Stoere želi povećati poreze radi poboljšanja rada javnih službi.

Izborni rezultat mogao bi se odraziti na norvešku naftnu industriju koja je motor te države visokog standarda jer i Solberg i Gahr Stoere morat će u koaliciju s jednom ili dvije manje stranke da bi mogli sastaviti vladu.

Otvorena od 13 sati

Birališta su otvorena u 13 sati u nedjelju, a zatvaraju se u ponedjeljak u 21, sve po srednjoeuropskom vremenu. 

Ankete su u rujnu predviđale da će četverostranački blok koji vodi premijerka Solberg osvojiti 85 mjesta u parlamentu od 169, što je dovoljno da osigura većinu.

Gahr Stoere i njegov lijevi centar prema istim anketama trebali bi osvojiti 84 zastupnička mjesta.

Bez obzira tko pobijedi, mandatara čekaju teški pregovori jer će morati zadovoljiti čvrste zahtjeve manjih stranaka na koje će morati računati da sastave vladu za iduće četiri godine.

Neovisni Zeleni žele potpuno prekinuti istraživanja nafte, a kao argument za taj zahtjev navode klimatske promjene i onečišćenje. Druge manje stranke koje bi mogle biti uključenje u pregovore o koaliciji žele ograničiti nova istraživanja u vodama Arktika.

Eksploatacija nafte i plina osigurava gotovo polovinu izvoza Norveške.

Izlazne ankete i projekcije na temelju prvih prebrojanih glasova očekuju se u ponedjeljak u 21 sat, a većina listića trebala bi biti prebrojana u roku od tri do četiri sata.

U slučaju da utrka bude izuzetno tijesna, konačni izborni rezultati možda će biti objavljeni tek u utorak.

Pročitajte više