Otvorena izložba Ane Barbić Katičić

U Galeriji "Kristofor Stanković" koja djeluje u prostorijama Skupštine grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici večeras se u ciklusu Mladi umjetnici predstavila izložbom slikarica Ana Barbić Katičić.

Povjesničar umjetnosti Vanja Babić istaknuo je kako slikarica svoje cikluse u pravilu osmišljava tematski. Kao i na prethodnoj izložbi koja je ove godine bila otvorena u galeriji Matice hrvatske u Zagrebu autoričini su motivi kuće ili preciznije luksuzne vile.

Ana Barbić Katičić prikazuje ih u tehnici akrilika pomoću već prepoznatljivih intenzivno neprirodnih uglavnom čistih boja. Isto će, dakako, vrijediti i za okolni pejzaž odnosno nebo iznad njih te kao svojevrsni kontrast slikarica obrise i oblike kuća nimalo ne iskrivljuje nego ih zapravo dočarava posve realistično, smatra Babić.

Ona, dakle, kolorit i obrisno-oblikovne sklopove a to znači dva najosnovnija elementa slikarske forme tretira posve ambivalentno, ističe autor predgovora. Takvi će postupci rezultirati začudnim ugođajem hladne melankoličnosti koja prevladava na ovim slikama, rekao je Babić. Dodao je da na uobičajenim prizorima kuća tjera promatrača da kuće i njihovu okolinu ne doživljavaju više kao atraktivne objekte već i kao dojmljive statusne simbole pomoću kojih 'novopečeni' bogataši nastoje iskazati svoj prestižan položaj u društvu.

Akrilici na platnu Ane Barbić Katičić slikarski su izuzetno potentni i bogati, odlikuje ih istančan osjećaj za odnose između cjeline i pojedinih detalja. Površine njezinih slika svojevrsni su antiekspresionistički ekrani na kojima je sve sagledano, krajnje suzdržano ali istodobno i nadasve sugestivno, zaključuje Vanja Babić.

Izložba je ostvarena u suradnji s Hrvatskom društvom likovnih umjetnika a bit će otvorena do 28. prosinca. Ana Barbić Katičić diplomirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu 2002. u klasi prof. Igora Rončevića. Do sada je imala pet samostalnih i desetak skupnih izložaba.



(Hina) xatod yln

Pročitajte više