Otvorena izložba "Čileanska umjetnost: Prelazeći granice"

SUVREMENA čileanska likovna umjetnost nastala u posljednjih pedesetak godina predstavljena je reprezentativnim izborom radova 78 umjetnika u odabiru kustosice Patricie Ready na izložbi "Čileanska umjetnost: Prelazeći granice", otvorenoj večeras u zagrebačkoj gornjogradskoj Galeriji Klovićevi dvori.

Zagrebačka kulturna publika izabrana je za prvu postaju te putujuće izložbe kojom suvremena čileanska umjetnost prvi put prelazi granice svoje domovine da bi se predstavila Europi i svijetu.

Izložbu je otvorio ministar kulture Božo Biškupić istaknuvši kako je riječ o velikoj i značajnoj izložbi iz prijateljskoga Čilea. Izrazio je i ponos što su naši sunarodnjaci već u 19. st. a posebice tijekom protekloga stoljeća pridonosili razvoju čileanske kulture, znanosti i gospodarstva.

Da Hrvatska nije slučajno izabrana za do sada najveći "izlazak" čileanske umjetnosti iz domovine, potvrdio je čileanski veleposlanik u Hrvatskoj Manuel Rawlins Atria. Jer, istaknuo je veleposlanik Atria, Čile ima veliku i uvaženu hrvatsku zajednicu, a Hrvatska je zemlja umjetnosti i istančanoga ukusa u kulturi.

Među likovnim umjetnicima, koji svi još aktivno rade, neki su i međunarodno priznati umjetnici poput Matilde Perez, koja se pedesetih godina prošloga stoljeća obilježenih zanimanjem za apstraktnu i geometrijsku umjetnost priklonila skupini Rectangulo (Pravokutnik) te supružnici Gracia Barrios i Jose Balmes vezani za skupinu Signo (Znak) koja je uvela u svoje radove nove materijale kao karton, cement i štukaturu.

Izložena su i djela Eugenia Telleza te radovi skupine umjetnika koji su u strogim načelima utvrđenim diktaturom tražili način kako pobjeći od tih normi i istovremeno kritizirati sistem.

To razdoblje sedamdesetih i osamdesetih godina podudara se s tehnološkim razvojem kada je nastala Escena de Avanazada (Avangardna scena), kojoj pripadaju Lotty Rosenfeld - poznata po svojim video radovima i instalacijama, te Carlos Leppe - eksperimentator raznim medijima kao štos u video, instalacija, kolaž, performans, umjetnost objekta i djelatna umjetnost.

Otvorenju izložbe nazočila je i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić te brojni predstavnici diplomatskoga zbora akreditiranoga u Zagrebu.

Izložba je ostvarena na poticaj ministarstva kulture i vanjskih poslova Republike Čile, a u Klovićevim dvorima može se razgledati do 30. siječnja 2005.

Pročitajte više