Otvorena izložba "Dobar dan, gospodine Andersen"

U sklopu proslave 200. obljetnice rođenja velikoga danskog dječjeg pisca H. C. Andersena (1805.1875.) danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) otvorena izložba "Dobar dan, gospodine Andersen".

Riječ je o međunarodnoj putujućoj izložbi, a njezino hrvatsko izdanje dopunjeno je ilustracijama poznatih hrvatskih umjetnika - Svjetlana Junakovića, Dubravke Kolanović i Manuele Vladić-Maštruko - te izborom knjiga i slikovnica iz fondova NSK i Knjižnica grada Zagreba.

Osim najstarijih izdanja tog autora predstavljena su i najnovija izdanja hrvatskih nakladnika, a posebno su zanimljive originalne ilustracije hrvatskog slikara Ljube Babića iz Grafičke zbirke NSK.

Glavni ravnatelj NSK Josip Stipanov rekao je kako se u organizaciji danske Zaklade "H. C. Andersena", pod pokroviteljstvom kraljice Margarete II., proslava Andersenova rođendana planira u mnogim zemljama, na svim kontinentima, i najveći je kulturni projekt u novijoj danskoj povijesti.

Hrvatski program "Dobar dan, gospodine Andersen", za koji je plakat izradio Svjetlan Junaković, provodit će se cijele godine, a uključuje kreativne radionice, znanstvene skupove, nacionalni kviz za poticanje čitanja i druge događaje, najavila je ravnateljica KGZ-a Davorka Bastić.

Ujedno je podsjetila kako su 18. siječnja u Kopenhagenu proglašeni Andersenovi veleposlanici, koji će prenositi vrijednosti djela toga velikog pisca, a među uglednim imenima svjetskoga kulturnog života našla se i hrvatska violončelistica Monika Leskovar i redatelj Vinko Brešan. Uz to, Zaklada "H. C. Andersena" posebno je priznanje dodijelila hrvatskom prevoditelju Andersenovih djela Josipu Tabaku.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više