Otvorena izložba o Eleonori Duse

Izložba "Božanstvena Eleonora, Eleonora Duse: život i umjetnost" otvorena je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. L

Izložba o najvećoj talijanskoj glumici s prijelaza 19. u 20. stoljeće priređena je u povodu 80. obljetnice njezine smrti.

Riječ je o gostujućoj izložbi koja dolazi iz Venecije, iz zaklade Giorgio Cini, a u Zagrebu je realizirana u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.

Izložbeni materijal obuhvaća mnoge intimne pojedinosti koje svjedoče o životu "božanstvene Eleonore": haljine, osobna pisma, fotografije, modne detalje, kazališne kostime i osobne predmete.

Izložba je, kako je istaknuto na otvorenju, priređena s namjerom da se prikaže profesionalni i osobni život Eleonore Duse koju su prozvali božanstvenom zbog njezine jednostavne iskrenosti izražene suptilnim gestama kao odrazima umjetničine bogate nutrine.

U nazočnosti velikog broja posjetitelja, izložbu je otvorio Alessandro Grafini, talijanski veleposlanik u Zagrebu.

Uz filmski zapis o Eleonori Duse (1858.-1924.) nastupio je i dramski umjetnik Pero Kvrgić, dobitnik nagrade "Eleonora Duse za život i kazalište". Tu počasnu nagradu dodjeljuje Međunarodni festival filma o umjetnosti i umjetnicima, koji se održava u Asolou, gradu u kojemu je pokopana velika umjetnica.

Kvrgić je kazivao ulomke iz pisama koje su izmjenjivali Eleonora Duse i Arigo Boito, poznatiji kao Verdijev libretist.

Izložba o Eleonori Duse ostaje otvorena do 31. listopada.

(Hina) xta yjn

Pročitajte više