Otvorena IZLOŽBA o LJUDEVITU FARKAŠU VUKOTINOVIĆU

U povodu 190. obljetnice rođenja i 110. obljetnice smrti Ljudevita Farkaša Vukotinovića, hrvatskoga narodnoga preporoditelja, književnika, prirodoslovca, političara, muzealca, večeras je u Preporodnoj dvorani HAZUa otvorena izložba "Vukotinović 1813.1893.2003. Na iskonima moderne Hrvatske". L

Na otvorenju izložbe, koju su zajednički priredili Hrvatski prirodoslovni muzej i HAZU, zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin naglasila je da je Vukotinović, istaknuti sudionik Hrvatskoga narodnog preporoda, bio svestrano sudjelovao u političkom, kulturnom i znanstvenom životu svojega doba, otvoren novim pojavama i istodobno duboko ukorijenjen u tradiciju vlastita hrvatskog naroda.

Upravo ta dva obilježja, istaknula je Cvjetičanin, otvorenost novomu i zalaganje za očuvanje i afirmaciju kulturnog identiteta krase Vukotinovićevo djelovanje u važnom dijelu hrvatske kulturne povijesti. "Taj sjajni kulturni poslenik učinio je mnogo u različitim područjima od književnog do prirodoslovnog života prikazavši sustavno cjelu hrvatsku floru. Njegove su misli o kulturi i identitetu suvremene, moderne i danas u vrijeme ubrzanih promjena i izazova globalizacije, kad su kulturni identitet i kulturna raznolikost u središtu pozornosti svjetske zajednice", istaknula je Cvjetičanin.

Podsjetila je da se Vukotinović zauzimao za jedinstveni hrvatski književni jezik i pravopis, za znanstvenoistraživački rad, za kulturni program i suradnju s drugima što potvrđuje da je bio istinski narodni preporoditelj.

Izložba autora Josipa Balabanića i Marjane Vuković podijeljena je u nekoliko poglavlja o dobu hrvatskoga narodnog preporoda, što je potkrijepljeno književnim djelima nastalim u to vrijeme, posebice književnim časopisom "Danicom hrvatskom". Izložena su Vukotinovićeva književna djela, njegova muzejska djelatnost, djela koja ga predstavljaju kao vrsna geologa i paleontologa, botaničara, zoologa i gospodarskog prosvjetitelja.

Materijali na izložbi uzeti su iz Hrvatskoga povijesnog muzeja, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja grada Zagreba, galerije Klovićevih dvora, Gliptoteke, Knjižnice i Arhiva HAZU-a.

Nakon izložbe održan je i prigodni koncert s djelima iz hrvatske narodne baštine Ivana Padovca, Lisinskog, Livadića i drugih. Izveli su ih pijanisti Vladimir Krpan i Lana Bradić, tenor Krunoslav Toma, gitarist Željko Vukadinović i sopranistica Martina Zadro.

(Hina) atod mć

Pročitajte više