otvorena IZLOŽBA "prica, ŽIVOT I DJELO"

U zagrebačkoj galeriji "Mona Lisa" otvorena je večeras izložba pod nazivom "Prica, život i djelo".

Riječ je o reprezentativnoj izložbi hrvatskog slikara Zlatka Price (1916-2003) što su je zajednički pripremili likovni kritičari Stanko Špoljarić i Darko Schneider.

Izložba obuhvaća 70 djela iz najpoznatijih ciklusa Zlatka Price - od prvog Samoborskog ciklusa iz 50-ih godina prošlog stoljeća, iz Plodova zemlje - ciklusa koji je obilježio Pricino stvaralaštvo 60-ih godina preko njegova najpoznatijeg Tarskog ciklusa iz 70-ih i naposlijetku iz ciklusa Opatijski kišobrani.

Stanko Špoljarić u Katalogu izložbe naglašava da je Prica klasik moderne i suvremene hrvatske umjetnosti i jedan od njezinih najzanimljivijih autora druge polovice 20. stoljeća. Drži kako je Prica slikar vrlo velikog opusa i kontinuiteta, stvaralačkog luka zadržanog do samog kraja životnog i stvaralačkog puta. Posebno je naglasio kako je Prica razvijao svoj tip figuracije podložne stilskim mijenama s konstantom htijenja da likovima i scenarijem dotakne pitanje ljudskog postojanja, egzistencijalno stanje kroz umjetnikovo osobno viđenje.

Za ovu izložbu od 200 predloženih radova Darko Schneider je odabrao 70. Pricina djela danas se čuvaju u istoimenoj galeriji u Samoboru, te u privatnim zbirkama.

U Katalogu izložbe objavljen je i dio teksta povjesničara umjetnosti Ive Šima Tabanova, koji ističe kako je Prica svojim djelima obilježio hrvatsko poslijeratno slikarstvo te iza sebe ostavio djela u različitim tehnikama stvarajući grafike, akvarele, gvaševe, ulja, vitraje, mozaike i freske. Temeljni interes svake Pricine slike je ljudska figura lišena svake narativnosti i ima značenje 'konstrukcije'.

(Hina) xatod yln

Pročitajte više