otvorena retrospektivna izložba Josipa Resteka

U Klovićevim dvorima u Zagrebu večeras je otvorena retrospektivna izložba jednog od vodećih hrvatskih slikara i grafičara Josipa Resteka (1915.1987.). L

Izloženo je više od 300 slika, crteža i grafika, a osim iz obiteljske ostavštine velik je dio izložaka posuđen iz karlovačkoga Gradskog muzeja.

Autorica izložbe Biserka Rauter-Plančić na otvorenju je istaknula kako je Restekova retrospektiva prilika da se javnosti na uvid ponudi veliki opus toga plodnog i povučenog majstora.

Njegova djela, nadahnuta krajolikom rodnoga jaskanskog kraja, sela Volovja, pripadaju u vrh hrvatskog slikarstva 20. stoljeća. Osim krajolika Restak je ostavio i bogat grafički opus i nekoliko knjiga o grafičkim vještinama.

Otvarajući izložbu, zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin rekla je kako je izložba stanovito vraćanje duga umjetniku cjelovitim prikazom njegova djela i otkrićem bogata i vrijedna opusa.

Ljepota Restekovih krajolika i psihološka živost portretiranih osoba privlače snagom izraza, a vrlo cijenjeno grafičko djelo nedokučivim svijetom znakova u kojem se ljudski duh najslobodnije rasprostire, istaknula je Cvjetičanin.

Dodala je da Restekovo djelo ostaje trajno u temeljima hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća.

(Hina) ta sp

Pročitajte više