"Otvoreno" o reformi pravosuđa: Poltroni, poltroni, poltrooniiii...

UREDNICI i voditeljici emisije "Otvoreno", Hloverki Novak-Srzić, sigurno nije bilo lako kad joj je otkazala velika većina ljudi koja bi o smjeni Vesni Škare-Ožbolt i reformi pravosuđa možda i znala reći pokoju suvislu, pa se tako morala zadovoljiti iritantnom demagogijom odvjetnice premijera Sanadera u sjeni, Jadranke Kosor, kao i nove ministrice pravosuđa Ane Lovrin, koja u cijeloj emisiji 50-minutnoj o reformi pravosuđa rekla samo da se radi o programu Vlade.

Naime, sudjelovanje u emisiji iz raznoraznih razloga odbili su: smijenjena ministrica Vesna Škare Ožbolt, aktualni i bivši predsjednici Hrvatske udruge sudaca Gjuro Sessa i Vladimir Gredelj, IDS-ov Damir Kajin, bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović i što je najvažnije, autor strategije reforme pravosuđa i vrhunski pravni stručnjak, dr. Željko Horvatić, koji je samo par dana nakon smjene Vesne Škare-Ožbolt podnio ostavku na mjesto savjetnika ministrice.

Uzme li se to sve u obzir, jasno je da u emisiji u kojoj su gostovali nova ministrica pravosuđa Ana Lovrin, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, HSP-ovac Pero Kovačević, DC-ov Joško Morić, HNS-ov Nikola Vuljanić i PGS-ov Nikola Ivaniš nije moglo biti rečeno previše pametnoga, uz časni izuzetak Ivaniša, koji je jedini otvoreno kazao kako nagla smjena Škare-Ožbolt nikako ne može biti dobra za razvoj demokracije u Lijepoj našoj.

Najzabavniji u emisiji bili su, naravno pod uvjetom da možete podnijeti toliki stupanj iritacije, Jadranka Kosor i Pero Kovačević, koji su papagajski ponavljali kako "razgovor" Sanadera i Đapića nema nikakve veze sa smjenom Škare-Ožbolt, iako je notorna činjenica da je Sabor novu ministricu, bez koje do smjene Škare-Ožbolt ne bi ni došlo, prihvatio isključivo zahvaljujući glasovima stranke čiji je predsjednik donedavno mjerio visinu kukuruza u Slavoniji na način koji bi se svidio njegovom isto tako donedavnom političkom uzoru Anti Paveliću.

Kosor će, ukoliko je netko iz uredništva Feral Tribunea pratio "Otvoreno", nesumnjivo završiti u rubrici "Greatest shits" nakon što je premijera Sanadera u nekoliko navrata nazvala "trenerom" (!?) koji je pri smjeni Vesne Škare-Ožbolt, eto, donio odluku, koja je, eto, legitimna i u skladu s Ustavom.

Potpredsjednica Vlade je također ponosna vlasnica izjave prema kojoj napisi o smjeni Škare-Ožbolt objavljeni u Večernjem listu, koji su zaredali par dana prije same smjene, nemaju apsolutno nikakve veze s odlukom premijera, unatoč činjenici da nitko iz Vlade nije opovrgnuo članke novinara "Večernjaka" koji se u više navrata pozivao na "visoki izvor iz Vlade".

Nova ministrica pravosuđa Ana Lovrin ostat će upamćena po činjenici da je odlazak jednog od najvećih pravnih stručnjaka iz svog novog Ministarstva, dr. Željka Horvatića, pokušala opravdati njegovom "prezauzetošću", jer je valjda čista slučajnost da je dr. Horvatić podnio ostavku par dana nakon što mu je iznenada smijenilo dotadašnju šeficu.

Kako to već obično biva kao u "Otvorenom" gostuju mahom političari, najzanimljiviji trenutak emisije zbio se u dijelu emisije kad gledatelji telefonski postavljaju pitanja gostima. Naime, voditeljica i urednica "odrezala" je gledatelja koji je telefonski poručio kako njemu kao hrvatskom branitelju na TV ekranu državne televizije nije lako gledati "pijane bogataše".

"Bez teških riječi!" - odbrusila je Novak-Srzić, braneći čast, ugled i dostojanstvo svojih uvaženih gostiju. Ipak je s nekima od njih do prije par godina dijelila pripadnost "Zna se" stranci, a tko zna kad će netko od današnjih oporbenjaka doći na vlast...

No, da emisija ne završi u komornom tonu pobrinula se nova ministrica pravosuđa Ana Lovrin. Tako je na zamolbu voditeljice da istakne nekoliko ključnih točaka reforme pravosuđa Lovrin odgovorila: "Paaaa, radi se o programu Vlade..."

Upravo je ta posljednja rečenica dala konačni odgovor na pitanje zbog čega je zapravo smijenjena Vesna Škare-Ožbolt. Naime, dotična je zaboravila da je za svaki potez koji će se dijelu javnosti učiniti pozitivnim zaslužan veliki vođa i, riječima nesuđene predsjednice, "trener", a ne tamo neki ministri i njihovi suradnici.

Neven Barković

Pročitajte više