Škare-Ožbolt: Odlazim u oporbu

ČELNICA DC-a i bivša ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt najavila je danas da kao saborska zastupnica odlazi u oporbu, odnosno da DC u Hrvatskom saboru neće podupirati HDZ-ovu Vladu.

"Bit ću oporba, neću podupirati politiku Vlade, generalno, jer sve što iz Vlade bude dolazilo pametno i dobro podržat ću kao zastupnica, ako je to u općem interesu", izjavila je Škare-Ožbolt na konferenciji za novinare u Saboru.

Upitana hoće li njezina stranka nastaviti suradnju s HDZ-om na lokalnoj razini, odgovorila je da će o tome odlučiti lokalni stranački čelnici, ali i dodala da DC neće izazivati promjene, a time i blokade u funkcioniranju lokalnih vlasti.

Škare-Ožbolt najavila je i izlazak iz saborskog Kluba HSLS/LS/DC-a, koji, mišljenja je, niti ne egzistira kao klub.

Odbacila je jutrošnju tvrdnju premijera Ive Sanadera da je DC u krizi identiteta. "Ne znam tko ima krizu identiteta, DC sigurno ne, možda ima premijer, jer misli da su HDZ i DC isto. Kriza identiteta u DC-u ne postoji i svi koji misle da ćemo se utopiti u HDZ imaju krizu svijesti", kazala je Škare-Ožbolt.

Novinarima je rekla da su HDZ-ovci od nje prije nekoliko mjeseci u Dubrovniku tražili da se ujedini s HDZ-om, a da im je poručila da je DC ušao i da će izaći iz Vlade kao DC.

Odbacila je i degutantnima nazvala optužbe da je novinarima dostavljala povjerljive Vladine dokumente, a koje su, tvrdi, u medijima inicirali anonimni izvori iz Vlade.

"Neka se javi novinar kojemu sam dala povjerljive informacije. Odbijam takve insinuacije i ne dopuštam da se sve što je procurilo iz Vlade pripisuje meni", istaknula je Škare-Ožbolt.

Odbacila je i Sanaderove tvrdnje da je napadala i kritizirala Vladu koje je bila član, rekavši da je reagirala na trgovinu mandatima i izjave iz Vlade da stvaranje trgovinske zone znači i povratak u Jugoslaviju, a nije se, kaže, slagala ni s politikom da ni jedan DC-ov prijedlog u Vladi ne može proći.

Usprotivila se, dodaje, i zahtjevima da se za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda postavi politička, a ne sudska (stručna) osoba. "Možda sam kao ministrica bila previše samostalna, ali sam pokušavala stvoriti kvalitetan most između izvršne i sudske vlasti i ne biti puki izvršitelj stranačke politike", kazala je Škare-Ožbolt.

Najavila je da će se uskoro sastati s novom ministricom Anom Lovrin, te napraviti "civiliziranu primopredaju" kakvu je, kaže, i sama imala.

Ani Lovrin povjerenje su glasovanjem na prijepodnevnoj saborskoj sjednici iskazala 82 zastupnika, 15 ih je bilo suzdržano, a 25 protiv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara