Ova slika stoji na ulazu u UN. Na njoj je Hrvat trenutak pred vješanje

Foto: Wiki

JEDNA od poznatijih slika iz Drugog svjetskog rata stoji na ulazu u zgradu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a na njoj se nalazi - Hrvat. Riječ je o čuvenoj slici Stjepana Steve Filipovića, Hrvata i antifašista iz Opuzena, napravljenoj nekoliko trenutaka prije nego što je obješen u Valjevu na današnji dan, 22. svibnja 1942.

Na slici se vidi Filipović s konopcem oko vrata kako prkosno diže ruke u zrak. Filipović se rodio 26. siječnja 1916. godine u Opuzenu, a zbog očevog posla preselio je u Valjevo. Tamo su ga zvali Stevan pa su ga tijekom kratkog života i tako zvali, a otud i česta zabuna oko njegovog pravog imena. Kao aktivni član Komunističke partije on je u valjevskom kraju organizirao ustanak protiv Nijemaca. Na Badnjak 1941. godine zarobili su ga četnici i nakon mučenja izručili Gestapu.

Slavna je fotografija snimljena 22. svibnja 1942. godine, nekoliko trenutaka prije nego što je obješen. Do 1991. godine Filipović je imao i spomenik u Opuzenu. No, taj je srušen po nečijoj zapovijedi.

Povijest je napravila jednu zanimljivu slučajnost. Naime, Filipović je ubijen na isti dan kad je u Šibeniku strijeljan Rade Končar. Hrvata Filipovića uhvatili su četnici i predali na nemilost Nijemcima. Hrvatskog Srbina Radu Končara uhvatili su ustaše i predali svojim gazdama Talijanima.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.