Ovaj govor gradonačelnika Osla pokazuje zašto je Norveška jedna od najbogatijih zemalja svijeta

Foto: 123rf

U OSLU je jučer započeo tjedan inovacija, a o govoru tamošnjeg gradonačelnika Raymonda Johansena danas svi pričaju.

Gradonačelnik glavnog grada jedne od najbogatijih zemalja na svijetu objasnio je u svom pozdravnom govoru zašto bi Norveška trebala biti uzor svim zemljama diljem svijeta.

"Mi smo trenutno grad koji se najbrže razvija u Europi, koji svake godine prima 10 tisuća novih stanovnika. Oslo je kompaktan grad s mladom i tehnološki obrazovanom populacijom.

Oslo ima sve preduvjete za jedno inovativno okruženje.

Glavna tema ovogodišnjeg Tjedna inovacija u Oslu su moćni parovi (powercouples). Budućnost leži u vašim glavama, ali i u tuđim glavama. Radikalne inovacije se događaju kada se udružuju znanja koja se nikad prije nisu mogla udruživati", kazao je Johansen.

"Velike ideje rađaju se iz znanja"

"Mi osiguravamo javne usluge za više od 660 tisuća stanovnika, u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim uslugama, za djecu, studente, i za starije.

Naša djeca u školama uče programiranje. Zato smo preko 100.000 statičnih uređaja za prodaju karata za javni prijevoz zamijenili s preko 600.000 mobilnih uređaja, koje svatko može nositi u svom džepu.

Zato moramo koristiti tehnologiju u medicini kako bismo pomogli starijim osobama.


Zamislite Vašu baku koja sjedi za kuhinjskim stolom, čekajući da joj dođe pomoć iz našeg centra za njegu. Zamišlja: Kada će njega doći, tko će doći danas, i je li moguće da joj taj neko pokupi novine iz poštanskog sandučića. Ako bi imala tablet koji bi se spojio sa socijalnim radnikom, ona bi mogla vidjeti tko dolazi, s njegovom slikom i imenom. Znala bi kada će doći i ona bi bila u mogućnosti da mu pošalje poruku da ga upita bi li joj mogao pokupiti novine. Njen život bi bio jednostavniji", rekao je.

Dodao je da je Oslo grad u kojem ima vrlo malo hijerarhije, u kojem je sve povezano, prenosi Buka.

"Inovacije su globalna tema. Velike ideje se rađaju iz znanja i poštovanja različitosti. Zamislite kako bi svijet izgledao kada bismo svi udružili naše glave", zaključio je.

Pročitajte više