PROPAST HRVATSKE

Ovaj graf pokazuje kako Hrvatska propada i zašto Irska privlači useljenike

Foto: 123rf

OVIH dana puno se priča o tome kako bi Hrvatska mogla profitirati od uspjeha nogometaša na Svjetskom prvenstvu, no sličan su uspjeh nogometaši imali i prije 20 godina, a u međuvremenu smo itekako zaostali za zemljama Europe.

Graf koji se temelji na podacima Svjetske banke pokazuje da je Hrvatska u proteklih 20 godina prema BDP-u po stanovniku, koji u obzir uzima kupovnu moć, pala s 25. na 30 mjesto. Ekonomsko propadanje potaknulo je iseljavanje pa je u istom razdoblju i broj stanovnika pao za oko pola milijuna.

Irska, koja je jedna od najpoznatijih i najatraktivnijih destinacija za hrvatske iseljenike, u istom se razdoblju probila s 13. na 2. mjesto, odmah iza Luksemburga.

> Kako su uspjeli: Irska je smanjenjem poreza od zemlje iz koje svi bježe postala ekonomska sila

> Od polufinala do polufinala: Gdje smo bili 1998., gdje smo danas i jesmo li morali bolje?

Uspjeh Irske ne čudi, kao što ne čudi ni propadanje Hrvatske.

Irska  se u prošlosti suočavala s brojnim ekonomskim problemima, iseljavanjem i siromaštvom. Još je pedesetih godina gotovo polovica njenih stanovnika živjela od poljoprivrede, bili su jedno od najsiromašnijih područja Europe, a glavni izvozni proizvod bili su im ljudi, koji su se u potrazi za boljim životom masovno iseljavali u razvijenije zemlje. Slično kao i Hrvatska.

No na vrijeme su shvatili da žele li biti bogati moraju stvoriti okruženje povoljno za biznis, koje će privući ulagače sa svih strana svijeta, donijeti novac i poslove.

U Irskoj danas posluju brojne multinacionalne kompanije, koje su glavni motor njihovog izvoza. Usluge čine 60 posto BDP-a, industrija oko 38 posto, dok nekada dominantna poljoprivreda pridonosi samo 1 posto.

Rast BDP-a posljednjih godina kreće se oko 5 posto. Javni dug pao je na 70 posto BDP-a, a nezaposlenost se kreće oko 6 posto. Imaju i jedan od najnižih poreza na dobit, koji iznosi 12,5 posto.

S druge strane, Hrvatska ima katastrofalnu poslovnu klimu koju stvaraju loša administracija, loše pravosuđe i visoki porezi, a jedina ideja na koju se došlo nakon uspjeha nogometaša jest gradnja još jednog stadiona, iako ne znamo ni što ćemo s postojećima.
 

Izvor: 

Pročitajte više