Ovaj je profesor točno prognozirao svake američke izbore od 1984. Što kaže danas?

Foto/Screenshot: EPA/New York Times/Index

AMERIČKI profesor Allan Lichtman predaje povijest na Američkom sveučilištu u Washingtonu već gotovo 50 godina. No Lichtman je postao nacionalno poznat po nečemu drugom - svom predizbornom modelu koji je nazvao Ključevi Bijele kuće, kojim je točno predvidio rezultate svih predsjedničkih izbora od 1984. do danas. 

U videoreportaži o ovom povjesničaru, New York Times ga naziva "Nostradamusom predsjedničkih izbora". Tu je reputaciju potvrdio i 2016. kad je, unatoč činjenici da su gotovo sve ankete predviđale pobjedu Hillary Clinton, on opet točno predvidio da će pobjednik biti Donald Trump. Sam Trump mu je nakon pobjede poslao čestitku za točnu prognozu. 

Za razliku od drugih povjesničara koji se bave isključivo prošlošću, Lichtman je svoje znanje o povijesnim političkim trendovima odlučio primijeniti za predviđanje budućnosti, u modelu koji je razvio s ruskim seizmologom Vladimirom Keilisom-Borokom. 

To je napravio, kaže, jer je zaključio da se klasične predizborne prognoze temelje na pogrešnim pretpostavkama. 

"Analitičari prate izbore kao da su utrke konja. Ali povijest nam kaže da glasači nisu zavarani trikovima predizbornih kampanja. Glasači glasaju pragmatično, ovisno o tome koliko je dobro Bijela kuća vladala zemljom", objašnjava Lichtman za New York Times i dodaje da su ankete puki "isječci u vremenu" i nemaju utjecaja na ishod samih izbora. 

>>Za koga biste glasali da ste Amerikanac, Bidena ili Trumpa?

Svoj model "Ključeva Bijele kuće" sastavio je s Keilisom-Borokom kojeg je upoznao 1981. 

"Volođa mi se obratio i rekao 'mi ćemo surađivati'. U tom trenutku mislio sam da je ovaj tip ili lud ili KGB-ovac", prepričava Lichtman. No kad se uvjerio da nije, krenuo je u suradnju s njim, kombinirajući povijest i seizmologiju. 

"Preformulirali smo američke predsjedničke izbore kao (dihotomiju) stabilnosti, pri kojoj tip koji drži Bijelu kuću ostaje u Bijeloj kući, i potresa, gdje stranka iz Bijele kuće gubi vlast", navodi Lichtman.

13 "ključeva" za pobjedu

On i Keilis-Borok pregledali su sve predsjedničke izbore od 1860. do 1980. i identificirali 13 faktora ili "ključeva" o kojima ovisi pobjeda predsjednika ili kandidata vladajuće stranke, ako je predsjednik već odslužio dva mandata na izborima. To su:

1. Pobjeda na "midterm" izborima (izborima za Kongres koji se održavaju na pola predsjedničkog mandata)

2. Bez protukandidata iz vlastite stranke

3. Kandidat je aktualni predsjednik koji traži drugi mandat

4. Nema relevantnog kandidata treće stranke

5. Dobro kratkoročno stanje ekonomije

6. Dobro dugoročno stanje ekonomije (barem jednako dobro kao u posljednja dva mandata)

7. Velike promjene u politici

8. Nije bilo većeg skandala

9. Nije bilo inozemnog ili vojnog neuspjeha

10. Bilo je velikog inozemnog ili vojnog uspjeha

11. Nije bilo društvenih nemira

12. Predsjednik je karizmatičan

13. Protukandidat predsjedniku je nekarizmatičan

Kao što se vidi, samo posljednja dva od ovih 13 faktora odnose se izravno na same kandidate i njihove osobine. 

Lichtman pogodio sve rezultate osim Bushove pobjede jer je dotad računao apsolutni broj glasova

Lichtman je ovim modelom predvidio da će republikanac Ronald Reagan ponovo pobijediti 1984. pune dvije godine ranije, kad njegov demokratski protukandidat Walter Mondale još nije ni bio nominiran. 1988. je na proljeće predvidio da će George Bush stariji pobijediti Michaela Dukakisa, iako je potonji tada vodio u anketama. Predvidio je i dvije uzastopne pobjede Billa Clintona. 

A onda je predvidio pobjedu Ala Gorea nad Georgeom Bushem mlađim, što bi se trebalo računati kao greška - da nije jednog detalja. 

"Nisam bio u krivu. Točno sam predvidio da će Al Gore dobiti po apsolutnom broju glasova", tvrdi Lichtman: "Kad sam prvo razvio sustav 1981., posljednji put kad su se apsolutni broj glasova i rezultat u elektorskim glasovima (po saveznim državama) razilazili bio je 1888."

Tu je i činjenica da su demokrati tražili ponovno prebrojavanje glasova na Floridi, što je Vrhovni sud na kraju prekinuo i proglasio Bushovu pobjedu, zbog čega neki i dalje drže rezultat ovih izbora nelegitimnim.

Pogodio da će Trump pobijediti 2016. iako je Clinton imala više glasova

Lichtman je zbog toga ubuduće počeo predviđati pobjednika po elektorskim glasovima, a ne apsolutnom broju glasova - i opet je pogodio sve iduće izbore, uključujući Trumpovu pobjedu unatoč činjenici da je Hillary Clinton imala gotovo 3 milijuna glasova više 2016. 

Lichtman, inače demokrat koji se 2006. i sam neuspješno kandidirao za senatora, 2017. je točno predvidio i da će protiv Trumpa biti izglasan opoziv. Štoviše, i sam je iste godine objavio knjigu pod naslovom The Case for Impeachment, u kojoj je izložio razloge zašto je već tada, u prvoj godini njegovog mandata, trebalo opozvati Trumpa.

I što Lichtman predviđa za izbore ove godine između Trumpa i Joea Bidena, koji će biti održani za manje od mjesec dana? Ključ njegovih prognoza ustvari je vrlo jednostavan - ako je na 6 ili više od navedenih 13 pitanja odgovor negativan, aktualni predsjednik ili kandidat vladajuće stranke gubi izbore. 

Prognoza: 7 ključeva za Bidena, 6 za Trumpa. Biden pobjeđuje

U slučaju ovih izbora, rezultat je sljedeći:

1. Pobjeda na "midterm" izborima - NE

2. Bez protukandidata iz vlastite stranke - DA

3. Kandidat je aktualni predsjednik koji traži drugi mandat - DA

4. Nema relevantnog kandidata treće stranke - DA

5. Dobro kratkoročno stanje ekonomije - NE

6. Dobro dugoročno stanje ekonomije - NE

7. Velike promjene u politici - DA

8. Nije bilo većeg skandala - NE

9. Nije bilo inozemnog ili vojnog neuspjeha - DA

10. Bilo je velikog inozemnog ili vojnog uspjeha - NE

11. Nije bilo društvenih nemira - NE

12. Predsjednik je karizmatičan - NE

13. Protukandidat predsjedniku je nekarizmatičan - DA

Rezultat je, dakle, 6 faktora za Trumpa i 7 za Bidena. To znači da će, prema Lichtmanovoj prognozi, Trump izgubiti izbore.

>>Nakon debate postaje sve izglednije da bi američki izbori mogli završiti u krvi

Ipak, ovaj profesor upozorava da postoje i drugi faktori koji mogu utjecati na izbore, a koje njegov model ne obuhvaća: suzbijanje prava na glasanje i inozemno - konkretno, rusko - uplitanje u izbore, među ostalim. A tu je, naravno, i mogućnost da Trump ne prizna gubitak na izborima, optužujući Bidena i demokrate za izbornu krađu preko glasanja poštom. 

Stoga će ovi izbori biti neizvjesni, a potencijalno i vrlo opasni, bez obzira na prognozu. 

Pročitajte više