Ovaj mladić je prije 6 godina stvorio kriptovalutu Ethereum. Danas je milijarder

Foto: EPA/123rf

KRIPTOVALUTA ether s blockchain platforme Ethereum ovog je tjedna prvi put prešla vrijednost od 3000 dolara na nekoliko glavnih kripto-burzi poput Coinbasea i Bybita, što je porast od čak 325% od početka godine. A jedan od njenih osnivača Vitalij "Vitalik" Buterin postao je milijarder - u dobi od samo 27 godina. 

>>Ethereum prvi put prešao vrijednost od 3000 dolara

Buterin nije postao najmlađi milijarder uopće, ali jest u domeni kriptovaluta, kako piše američki poslovni časopis Forbes. Da je Buterin sada milijarder, jasno je iz njegovog kripto-računa čija adresa je javno dostupna, a u kojem trenutno drži 333.521 ether (ETH) u protuvrijednosti od više od milijardu i 162 milijuna dolara. 

Ethereum druga najveća kriptovaluta iza bitcoina, tržišna vrijednost 376 milijardi dolara

Njegov Ethereum sada ima tržišnu kapitalizaciju od čak 376 milijardi dolara, čime je postao druga najveća kriptovaluta na svijetu, odmah iza bitcoina - čija tržišna kapitalizacija iznosi za sad nedostižnih 1.08 bilijuna dolara. A prema podacima stranice CoinMarketCap, ukupna vrijednost svog ethera u opticaju trenutno iznosi gotovo 403 milijarde dolara. 

Vrijednost ethera strelovito je skočila ove godine, prvenstveno zbog sve veće popularnosti aplikacija za decentralizirane financijske transakcije (DeFi) koje pomalo postaju alternativa tradicionalnim financijskim posrednicima poput banaka i osiguravajućih fondova.

No Ethereum je posebno popularan kao valuta za kupnju i prodaju nezamjenjivih tokena (NFT), novog internetskog trenda kojim se digitalne umjetnine i drugi artefakti pretvaraju u jedinstvene artikle s autentičnim digitalnim potpisom za kupnju i prodaju. Osim toga, pomami za kriptovalutama doprinio je i izlazak internetske kripto-mjenjačnice Coinbase na američku burzu, s tržišnom kapitalizacijom od 85 milijardi dolara. Ethereum trenutno procesira preko milijun transakcija dnevno.

Iako trenutno postoji više desetaka kriptovaluta, na ether i bitcoin trenutno otpadaju gotovo dvije trećine ovog velikog tržišta čija ukupna vrijednost iznosi 2.3 bilijuna dolara, kako piše CNN.

Rođen u Rusiji, s obitelji doselio u Kanadu sa šest godina

Ovaj mladi Rus s kanadskim državljanstvom rođen je u gradiću Kolomna u okolici Moskve 1994., ali s obitelji je emigrirao u Kanadu kad mu je bilo samo šest godina. Samo 15 godina kasnije, 2015., Buterin je pokrenuo Ethereum, koji je u međuvremenu postao druga najveća kriptovaluta na svijetu. 

Prije nego se bacio u svijet kriptovaluta, Buterin je kao dijete bio strastveni gamer i godinama igrao kultnu online multiplayer igru World of Warcraft. Odustao je, kako sam kaže, nakon što je Blizzard uklonio njegovu omiljenu čaroliju u igri. 

"Zaspao sam plačući i tog dana shvatio kakve užase centralizirane usluge mogu donijeti", napisao je u svojoj biografiji na stranici Cypherhunter.com

"2011. godine, u potrazi za smislom života, otkrio sam bitcoin"

A onda je, kaže dalje, "2011. godine, u potrazi za smislom života", otkrio bitcoin.

"U početku sam bio skeptičan, nisam razumio kako (bitcoin) može imati vrijednost bez fizičkog zaleđa. Ali polako sam postajao sve više zainteresiran. Počeo sam pisati za blog nazvan Bitcoin Weekly za skromnu satnicu od 1.5 $ da bih nedugo nakon toga s Mihaijem Alisiem osnovao Bitcoin Magazine. Upisao sam se na Sveučilište u Waterloou 2012., ali 2013. sam shvatio da mi kripto-projekti oduzimaju 30 sati na tjedan pa sam se ispisao. Putovao sam po svijetu, istraživao mnoge kripto-projekte i konačno shvatio da su svi previše usredotočeni na specifične aplikacije te da nisu dovoljno općeniti - iz toga se izrodio Ethereum oko kojeg mi se sve otada vrti život", napisao je Buterin

>>Bitcoin leti u nebo. Evo zašto je skok drukčiji danas nego prije par godina

Dobio 100 tisuća dolara stipendije od milijardera Petera Thiela

2012. godine osvojio je brončanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, a njegov ambiciozni plan kreiranja nove kriptovalute omogućila mu je, među ostalim, stipendija od 100 tisuća $ od Thiel Fellowshipa milijardera i investitora Petera Thiela, namijenjena studentima i mladima koji žele pokretati projekte izvan sveučilišta. Odnosno, kako sam Thiel Fellowship navodi, "daje 100 tisuća $ mladim ljudima koji žele graditi nove stvari umjesto da sjede u učionici".

Ipak, razvoj Ethereuma financiran je crowdfundingom, odnosno masovnim prikupljanjem sredstva preko za to namijenjenih internetskih platformi. Platforma je službeno pokrenuta 30. srpnja 2015. s početnom zalihom od 72 milijuna coina (naziv za jedinicu kriptovalute) ethera. 

Ekonomist ga optužio za "kriminalno rudarenje" i zgrtanje ethera

Mladi kripto-miljarder je, inače, svoj kripto-račun objavio 2018. na Twitteru nakon što ga je iransko-američki ekonomist i oštri kritičar kriptovaluta Nouriel Roubini optužio da su on i suosnivač Joe Lubin "kriminalnim pred-rudarenjem" svoje kriptovalute, prilikom pokretanja Ethereuma, "ukrali 75% zaliha ethera i postali instantni 'milijarderi' s lažnim bogatstvom". Rudarenje je izraz za računalne operacije potrebne kako bi se novi kripto-coini stvorili i pustili u opticaj.

"Nikad nisam osobno držao više od oko 0.9 svog ethereuma, a moja neto imovina nikad nije došla blizu 1 milijarde $. Isto tako, prilično sam siguran da nema kaznenih zakona o pred-rudarenju", odgovorio mu je Buterik. Naravno, to je bilo prije nego je postao milijarder.

Iako Buterik sada ima čak 1.4 milijuna pratitelja na Twitteru, nije previše aktivan na toj mreži, za razliku od mnogih drugih tech-poduzetnika.

>>Hrvati se usred koronakrize pomamili za bitcoinom

Fortune ga svrstao u popis 40 lidera mlađih od 40

Buterina je još jedan američki poslovni časopis, Fortune, još 2016. uvrstio u svoju godišnju listu najutjecajnijih lidera iz različitih domena društva, mlađih od 40 godina, nazvanu "40 under 40". Tamo je opisan kao "dječak genij koji stoji iza druge najpopularnije kriptovalute na svijetu" koja je već tada imala tržišnu kapitalizaciju od 30 milijardi dolara - jednako kao što su tada imali Airbnb i Snapchat.

Forbes ga je također 2018. uvrstio u svoj popis "najbogatijih ljudi u kriptovalutama", navodeći da njegova platforma Ethereum, temeljena na tehnologiji blockchain, ima tržišnu kapitalizaciju od 100 milijardi dolara te da surađuje s informatičkim, energetskim i financijskim gigantima kao što su Microsoft, BP i JP Morgan. Tržišna vrijednost je, ponovimo, otada narasla na 376 milijardi dolara.

Pročitajte više