Ovaj tjedan održava se međukorejski summit, glavna tema bit će denuklearizacija

Foto: EPA

JUŽNOKOREJSKI predsjednik Moon Jae-in uvrstit će denuklearizaciju kao središnju temu dnevnog reda kad se sastane sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom ovaj tjedan, rekao je danas njegov glasnogovornik.

Zbog nedostatka napretka u nedavnim pregovorima, predstojnik Ureda južnokorejskog predsjednika Im Jong-seok oprezan je u pogledu povećanih očekivanja od trodnevnog summita koji počinje sutra u Pjongjangu.

"Ne možemo predvidjeti koliko će uspješan biti ishod", rekao je Im.

Nema naznaka da je Kim ograničio nuklearni program

Moon, koji je imao ulogu posrednika u nuklearnim pregovorima između Washingtona i Pjongjanga, putuje u sjevernokorejski glavni grad sutra s izaslanstvom u kojemu je više od 200 ljudi.

Dvojica čelnika trebala bi razgovarati o poboljšanju međukorejskih odnosa te koracima u pogledu ublažavanja vojnih tenzija.

Kim se na denuklearizaciju obvezao na summitima s Moonom u travnju i svibnju, kao i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u lipnju. Kim, međutim, nije dao konkretne detalje o tome kako i kada će taj problem biti u potpunosti riješen.

Međunarodna agencija za atomsku energiju rekla je kako nema naznaka da je Sjeverna Koreja ograničila svoj nuklearni program od summita s Trumpom.

Očekuje se da će Moon sutra ujutro odletjeti iz seulske zračne baze u Pjongjang, gdje će održati prvi službeni sastanak s Kimom kasnije tijekom dana, prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap.

Pročitajte više