Ovako je iranski general u Moskvi isplanirao napade na IS

Screenshot: YouTube

IRANSKI general je tijekom posjeta Moskvi u srpnju raširio mapu Sirije i pokazao ruskim domaćinima kako bi serija poraza predsjednika Bašara al-Asada mogla biti preinačena u pobjedu – ako Rusija odluči pomoći.

Posjet general bojnika Qassema Soleimanija je bio prvi korak u planiranju ruske vojne intervencije koja je već preoblikovala sirijski rat i iskovala novo savezništvo između Irana i Rusije u podršci režimu Asada, piše Reuters. Dok ruski borbeni zrakoplovi bombardiraju pobunjenike, dolazak iranskih specijalnih snaga na bojišnicu podcrtava pažljivo planiranje najvažnijih Asadovih saveznika odlučnih da spriječe pad režima.

Soleimani je zapovjednik snaga Quds, elitnih postrojbi za izvanteritorijalno djelovanje unutar iranske Revolucionarne garde i direktno odgovara vrhovnom iranskom vođi Ali Hameneiju.      

Visoki regionalni dužnosnici su potvrdili da on osobno nadgleda operacije na bojišnici usmjerene protiv pobunjenika u Siriji i sudjeluje u planiranju dolazeće ofenzive na Islamsku državu. General je već odigrao značajnu ulogu u borbama protiv IS-a u susjednom Iraku.

Njegov sastanak u Moskvi se odigrao u trenutku kad su pobunjenici ozbiljno zaprijetili  glavnim uporištima Asada, među kojima je i Tartus gdje je smještena jedina ruska mornarička baza na Sredozemlju.

"Soleimani je stavio kartu Sirije na stol. Rusi su bili krajnje uzbunjeni, osjećali da stvari naglo propadaju i da postoji istinska opasnost za režim. Iranci su ih uvjerili da još uvijek postoji mogućnost za preuzimanje inicijative," rekao je regionalni dužnosnik. "Soleimani ih je tada uvjerio da mi nismo izgubili sve karte".

Pregovori započeli nekoliko mjeseci prije srpnja 

Tri viša dužnosnika iz regije potvrdila su za Reuters da je prije sastanka u srpnju već bilo kontakta na visokoj razini između Irana i Rusije nakon kojih je postignut politički sporazuma o pružanju podrške Asadu suočenom s velikim gubicima. 

Tvrdnje dužnosnika sugeriraju da su planovi za vojnu intervenciju posijani nekoliko mjeseci prije, što znači da su pregovori vođeni u vrijeme kada je Zapad vjerovao da Moskva pokazuju novu fleksibilnost u gledištu na budućnost Sirije.

"Odluka o združenom iransko-ruskom vojnom poduhvatu u Siriji je donesena na sastanku između ruskog ministra vanjskih poslova i Khameneija prije nekoliko mjeseci," rekao je viši dužnosnik zemlje u regiji umiješan u sigurnosna pitanja.

"Khamenei je zadužio Soleimanija da vodi operaciju s iranske strane, otputuje u Moskvu i raspravi detalje. U međuvremenu, on je također nekoliko puta putovao u Siriju," rekao je dužnosnik.

Ruska vlada kaže da je intervencija u Siriji rezultat formalnog zahtjeva Asada koji je u srpnju osobno iznio probleme s kojima je suočena Sirijska vojska, uključujući nedostatak ljudstva. 

Prema izvješću Reutersa, Khamenei je tada poslao diplomatskog predstavnika u Moskvu na sastanak s Putinom. "Putin mu je rekao: 'Ok, mi ćemo intervenirati. Pošaljite Qassema Soleimanija', koji je došao i objasnio situaciju na karti bojišnice."

U pripremi velika kopnena ofenziva na uporišta IS-a 

Prema posljednjim informacijama Iran je prošlog tjedna započeo s najvećim razmještanjem kopnenih snaga od početka rata. Na terenu su na stotine pripadnika specijalne postrojbe u pripremi za veliku ofenzivu na sjeveru i sjeverozapadu Sirije.

Mobilizirano je i oko 3,000 boraca libanonskog Hezbollaha koji će zajedno s postrojbama Sirijske vojske sudjelovati u napadu, rekao je jedan od regionalnih dužnosnika.

"Najavljene vojne operacije podrazumijevaju zračnu podršku Rusije kopnenim snagama Irana, Sirije i Hezbollaha," rekao je.

> Asadova vojska krenula u veliku ofenzivu koju su iz zraka podržali ruski avioni

Sporazum također uključuje dostavu sofisticiranog ruskog oružja sirijskoj vojsci i osnivanje združenog stožera u kojem će predstavnike imati i Irak u formalnom savezništvu s Iranom, ali i Sjedinjenim Državama. Jedan od stožera je u Damasku, a drugi u Bagdadu.   


"Soleimani je skoro pa stanovnik Damaska, ili, recimo to tako, njega možete često vidjeti kako šeće sa sastanka s Asadom i posjećuje stožer kao bilo koji drugi vojnik," rekao je jedan od viših dužnosnika.

Sirijski ministar vanjskih poslova je informaciju da su ruski zračni napadi planirani mjesecima prvi put službeno iznio u ponedjeljak.

U međuvremenu, američki predsjednik Obama je također najavio direktno naoružavanje pobunjenika i ofenzivu na de facto glavni grad Islamske države u Siriji, Al-Raku.

Pročitajte više