Ovčari Krka zatražili dozvole za nošenje oružja

UDRUGA ovčara otoka Krka izvijestila je da je danas nekoliko desetaka ovčara s tog otoka u Policijskoj postaji zatražilo dozvole za nošenje oružja te policijsku zaštitu imovine i života prosvjedujući na taj način protiv "neučinkovitosti nadležnih tijela u rješavanju problema neautohtone divljači na Krku".

Udruga ovčara, kažu, time upozorava na nemogućnost održavanja svoje djelatnosti zbog sve većih šteta koje godinama njihovoj stoci nanosi neatohtona divljač, poput divljih svinja, medvjeda i jelena lopatara.

Svi potezi koje je poduzimala ta udruga nisu donijeli rezultata, tvrde u udruzi, a na njihove zahtjeve nisu odgovorili niti poduzeli potrebne korake tamošnje općine i gradovi, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo poljoprivrede.

Predsjednica Udruge ovčara Krka Zora Kosić rekla je da se zahtjev za nošenjem oružja odnosi na zaštitu stoke od divljači, ali i samih ovčara.

Ovčari kažu da se rješenje toga problema ne nazire te da su prinuđeni na takve poteze. Navode da je osnovna greška Ministarstva poljoprivrede što je rješavanje problema povjerilo Hrvatskom lovačkom savezu. Ovčari tvrde da su lovci izazvali problem dovođenjem neautohtone divljači zbog obogaćivanja lovišta na otocima.

Stočarima na kvarnerskim otocima divlje svinje i medvjedi posljednjih godina ubijaju stoku, najviše ovce, a ostala neautohtona divljač oduzima prostor za ispašu stadima ovaca.

Ovčarima se time nanose velike štete koje prijete uništenjem te tradicionalne djelatnosti na otocima. Kosić je rekla da je na dijelovima Krka, poput Dobrinjštine, stočarstvo gotovo nestalo jer su ovčarima uništena cijela stada, a ostatak su bili prisiljeni prodati zbog nemogućnosti bavljenja tom djelatnošću.

Pročitajte više