Ovi Čečeni bore se na strani Ukrajinaca: "Nitko nas ne voli, ali baš nas briga"

Ilustracija: EPA

UNATOČ svim njihovim vojnoj naporima u obrani grada Bahmuta, kad bi bataljun čečenskih dobrovoljaca Džohar Dudajev usporedili s nogometnim klubovima, najsličniji bi im bio Millwall. "Nitko nas ne voli, ali baš nas briga", pjevaju njihovi navijači, a s tim sloganom se može poistovjetiti i čečenski vojnik Tor, piše Guardian.

"Jednom sam od jednog Ukrajinca čuo: ‘Možete raditi što hoćete ovdje u Ukrajini, ali ćete i dalje po našem mišljenju biti teroristi i gangsteri.’ Odgovorio sam mu: ‘Znaš li koja je razlika između mene i tebe, ili moje nacije i tvoje? Nije nas briga što Ukrajinci misle o nama, nije nas briga što Amerikanci, Rusi ili Britanci misle o nama. Zapravo, nije nas briga što Čečeni misle o nama.’ Moramo učiniti ono što moramo učiniti", objašnjava 38-godišnji Tor.

Zloglasna čečenska milicija Ramzana Kadirova koju podupire Kremlj je dobro poznati akter rata u Ukrajini, dok su puno manje poznate tri čečenske bojne koje se bore na ukrajinskoj strani. Miliciju čečenskog vođe često nazivaju TikTok vojskom zbog njihove sklonosti teatralnom ponašanju pred kamerama u svrhu dijeljenja tih snimki na društvenim mrežama, a poznata je i po teroriziranju civila u inozemstvu i kod kuće. 

Mnogi pripadnici bataljuna su potomci čečenskih emigranata

Međutim, Čečeni koji se bore na ukrajinskoj strani vode borbe na najokrutnijim i najkrvavijim bojišnicama, za razliku od Kadirovljevih trupa, koje djeluju u pozadini. Bataljun Džohara Dudajeva okuplja Čečene koji se bore zajedno s ukrajinskim snagama, a to čine još od 2014., kad je Rusija napala istočnu Ukrajinu i nezakonito anektirala Krim. 

Nose naziv po prvom postsovjetskom predsjedniku neovisne Čečenije, poznate kao Republika Ičkerija. Stvoreni smo kao "mirovni bataljun - stoga počivajte u miru, Rusi", govori Tor. Mnogi pripadnici bataljuna su prva ili druga generacija čečenskih emigranata koji su pobjegli od Kadirovljeve tiranske vladavine.

Kadirov je izašao kao Putinov saveznik iz postsovjetskih čečenskih ratova koje je Moskva vodila s ciljem uništenja čečenske neovisnosti. Čečeni kažu da se bore za Ukrajinu jer je ona postala najbolja prilika za oslobađanje tih naroda pod onim što opisuju kao "ruski jaram". Neki od njih koji su dio života proveli u Ukrajini dodaju da im ta zemlja nudi i slobodu prakticiranja muslimanske vjere. 

Oslanjaju se donacije

Tor priznaje da je percepcija Čečena unutar Ukrajine "vrlo loša" zbog reputacije Kadirovljevog režima i propagande koju pumpa Moskva, uključujući i tvrdnju da Čečeni predstavljaju prijetnju "radikalnog islamizma". "Više od 30 godina neprestana propaganda protiv nas. (Kažu) mi smo barbari, mi smo životinje, mi smo grabežljivci, ne možemo normalno govoriti", objašnjava Tor. 

Bataljun djeluje pod zapovjedništvom ukrajinske vojske, ali ne prima nikakva financijska sredstva iz proračuna za obranu. Sjedište bataljuna je u podrumu jedne zgrade u Kijevu, koja je puna ukiseljenog povrća, pancirnih prsluka, mitraljeza, pa čak i satelitskih antena Starlink. 

Stalno traže daljnje donacije, a među doniranim predmetima je i sombrero koji visi na kukici za kapute. "Imamo meksičkog donatora. Bio je ovdje nekoliko puta, donirao je dva automobila", tvrdi Tor. Zapovjednik bataljuna je 41-godišnji Adam Osmaev, koji se školovao u Engleskoj. 

Suprugu zapovjednika ubili ruski agenti

Rođen je u Groznom, glavnom gradu Čečenije, kao sin visokog dužnosnika čečenske naftne industrije iz sovjetske ere. Poslan je u Englesku s 13 godina, ali je odustao od studiranja kako bi se pridružio borbi protiv Rusije kada je 1999. godine izbio čečenski rat.

Osmaev je ranjen u listopadu 2017., a njegova supruga, snajperistica u bataljunu, ubijena je kada su agenti ruske tajne službe otvorili vatru na njih dok su se vraćali automobilom u svoju kuću izvan Kijeva.

"On je jako dobra osoba i profesionalac. On je stvarno profesionalac. Jako motiviran momak koji se bori za neovisnost Ukrajine, koji još uvijek čvrsto vjeruje da će Čečenija prije ili kasnije biti neovisna. Znamo da je on vrlo pravedan čovjek, miran i tih. Pravi časnik", govori Tor o Osmaevu.

"Ruska taktika je uništiti sve"

Njihov bataljun je postigao impresivne uspjehe od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Izviđali su situaciju i izvodili sabotaže na sjeveru Kijeva u ožujku dok su Rusi pokušavali napasti glavni grad Ukrajine, a potom su sudjelovali u oslobađanju grada Izjuma, na sjeveroistoku zemlje. 

Posljednja dva tjedna su u Bahmutu u Donjeckoj regiji. Stožerni narednik Maga opisuje kako se borbe vode od kuće do kuće. "Nema obrambenih položaja jer postoje te peterokatnice i Rusi ih uništavaju jednu po jednu. Rusi imaju puno teškog topništva, a ukrajinska vojska ne može zadržati sve položaje", naglašava Maga. 

"Nemaju dovoljno minobacača da zadrže Ruse. Ruska taktika je uništiti sve, ostaviti samo ruševine i onda dolazi pješaštvo. To je taktika koju su koristili u Čečeniji", dodaje Maga. Rusi su jučer objavili da su zauzeli još jedno selo u blizini Bahmuta dok njihove snage pokušavaju opkoliti grad. 

"Za nas je ova mlada generacija važnija"

Čečeni su frustrirani jer Zapad još uvijek nije shvatio da postoji potreba da se Ukrajincima isporuči oružje. Ističu da je nabava američkih raketnih sustava Himars omogućila oslobađanje južne regije Herson krajem prošle godine.

Tor smatra da je sporost njemačke vlade u raspravama o nabavi tenkova Leopard 2 "zločin". "Samo dajte Ukrajini oružje, a oni će učiniti ostalo i spasiti situaciju bez potrebe da vi prolijevate svoju krv", uvjeren je.

Tor smatra da se ukrajinska percepcija o Čečenima postupno mijenja. "To je stara generacija i isto je u Čečeniji, gdje imamo ljude koji još uvijek vjeruju u komunizam, koji još uvijek vjeruju da moramo biti Rusi", govori Tor.

"Mi se borimo za budućnost i borimo se za slobodnu budućnost za nas i za Ukrajinu i za mlade generacije. Za nas je ova mlada generacija važnija od stare sovjetske generacije. Ne možemo računati na mišljenja žrtava ruske propagande i moramo reći da nam nije toliko stalo do njihovog mišljenja", zaključio je. 

Pročitajte više