Ovo je drugi najsmrtonosniji napad u osnovnim školama u povijesti SAD-a

Foto: Profimedia

NAORUŽANI 18-godišnjak ubio je četrnaestero djece i učitelja u sumanutom pokolju u osnovnoj školi u teksaškom gradiću Uvaldeu, objavile su tamošnje vlasti i policija. Napad u Uvaldeu, gradiću s 20 tisuća stanovnika, na sat vožnje od granice s Meksikom, posljednji je u nizu smrtonosnih pucnjava u Sjedinjenim Državama. 

Napadač je "ubio, na okrutan i sumanut način, 14 učenika i nastavnika", rekao je teksaški guverner Greg Abbott. Osumnjičenik, 18-godišnji Salvador Ramos, također je mrtav, vjerojatno od metaka kojima su policajci odgovorili na napad u osnovnoj školi u Uvaldeu, 130 kilometara od grada San Antonija.

Vlasti vjeruju da je djelovao sam. 

Najsmrtonosniji napad od Sandy Hooka

Dva policajca su lakše ranjena, a djevojčica i jedna starija osoba prevezeni su u bolnicu u kritičnom stanju. Ovo je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina. 

Četrnaestero učenika i troje nastavnika ubijeno u srednjoj školi u Parkland na Floridi 2018. godine.

Predsjednik Joe Biden nešto kasnije obratit će se javnosti. 

Niz pucnjava

Abbott je rekao da je napadač iz Uvaldea i da je do škole došao automobilom, naoružan pištoljem, a "možda i puškom". 

Radi se o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda. Ima ih petstotinjak i većinski su hispanskog porijekla i siromašnog ekonomskog statusa. 

Ovaj je mjesec u masovnoj pucnjavi već ubijeno desetero ljudi, u trgovačkom centru u Buffalu u državi New York. Za taj je zločin utvrđeno da je počinjen iz rasne mržnje jer su većina žrtava crnci. 

Unatoč brojnim masovnim ubojstvima, inicijative i zakonske regulacije s ciljem strože kontrole osobnog naoružanja ne daju rezultate. U zemlji je 2020. više od 19 tisuća ljudi ubijeno vatrenim oružjem, što je porast od 35 posto u odnosu na godinu prije. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više