Ovo je najdetaljnija snimka obližnje galaksije, vidi se 15 milijuna zvijezda

Messier 33 Foto: Teleskop Hubble

KADA biste pogledali prema galaksiji Trokut tj. Messieru 33, objektu u zviježđu Trokut, vidjeli biste zamućenu mrlju na noćnome nebu. Naime, Messier 33 je jedan od najudaljenijih objekata u svemiru koji su još uvijek vidljivi golim okom.

Svemirski teleskop Hubble nedavno je snimio najdetaljniju fotografiju ove spiralne galaksije koja je udaljena od nas oko 3 milijuna svjetlosnih godina, piše Science Alert.

Fotografija M33 je izuzetno detaljna, sastavljena je od 54 snimke koje su spojene u jednu. Ima 665 milijuna pixela (format veličine 1.67 GB) i prikazuje područje promjera 19.400 svjetlosnih godina na kojem možete uočiti 10 do 15 milijuna pojedinačnih zvijezda.

Dakle, poprilično detaljna fotografija galaksije Trokut.

Mala sestra Andromede

Mada je snimka izuzetno temeljita, ona prikazuje samo trećinu spiralne galaksije koja se prostire područjem od 60.000 svjetlosnih godina. Ipak, na njoj je uhvaćeno njeno središte te unutarnja struktura njenih spirala.

M33 (poznata kao i NGC 598) treća je galaksija po veličini u lokalnom jatu. Moglo bi se reći da je mala sestra obližnje Andromede (Messier 31) koja je promjera 200.000 svjetlosnih godina. Za usporedbu, naša galaksija Mliječna staza prostire se na području od 100.000 svjetlosnih godina.

40 milijardi zvijezda

S obzirom na to da je manja od Andromede i Mliječnog puta, ima i manje zvijezda od njih. Tako se u njoj nalazi oko 40 milijardi zvijezda, dok se u našoj galaksiji nalazi između 200 i 400 milijardi, a u Andromedi oko 1 trilijun zvijezda.

Iako je relativno malena, kada se uspoređuje s Andromedom, galaksija Trokut vrlo je aktivna. Ispunjena je prašinom i plinom te se u njoj formiraju nove zvijezde nevjerojatnom brzinom.

“Ovdje se stvara puno zvijezda“

"Moj prvi dojam nakon što sam pogledala fotografiju teleskopa Hubble bio je - vau – ovdje se stvara puno zvijezda“, rekla je astronomkinja Julianne Dalcanton sa sveučilišta University of Washington u Seattleu.

"Stopa formiranja zvijezda je 10 puta veća od one koje smo uočili tijekom proučavanja  Andromede u 2015. godini", dodala je.

Nije se petljala u galaktičke sudare

Astronomi smatraju kako se galaksija Trokut relativno kasno pridružila lokalnom jatu. Plin u njenim spiralnim krakovima ne ukazuje na burnu povijest kakvu su imale galaksije Andromeda i Mliječna staza. Izgleda kao da se M33 držala po strani i da se nije petljala u galaktičke kolizije.

Ako je prisutna u jatu od samih početaka, vjerojatno će nastaviti mirno ići svojim putem, no ako se priključila kasnije, možda ju čekaju turbulentna vremena jer bi se mogla uvući u gužvu s drugim galaksijama, piše Science Alert.

Najnoviju fotografiju galaksije Trokut možete skinuti ovdje u smanjenom formatu, ali i ovdje u potpunoj veličini (1.67 GB).

Pročitajte više