PARLAMENTARNI IZBORI

Ovo je prvih pet poteza koje će povući Pametno - Fokus - SSIP osvoji li vlast

Foto: Igor Kralj/Pixsell

OD STRANAKA i koalicija koje imaju šanse ući u sabor tražili smo da napišu kojih bi prvih pet konkretnih poteza povukle osvoje li vlast ili budu u prilici sudjelovati u njoj. Molbu smo poslali koaliciji Restart, HDZ-u, Domovinskom pokretu Miroslava Škore, Mostu, Zeleno-lijevoj koaliciji, koaliciji Pametnog, Fokusa i Stranke s imenom i prezimenom te  Živom zidu kao posljednjem u nizu onih koji će po relevantnim anketama nakon 5. srpnja sudjelovati u kreiranju nove parlamentarne većine. Od svih smo tražili da svoje prve poteze obrazlože. Domovinski pokret Miroslava Škore jedini nije odgovorio.

Objavljujemo ih redom kojim su odgovarali

Njihove odgovore donosimo bez ikakve novinarske i uredničke intervencije, osim međunaslova, a objavljujemo ih redom kako su nam pristizali. Koalicija Pametnog, Fokusa i Stranke s imenom i prezimenom četvrta je odgovorila na našu molbu.

Obećanja liberalne koalicije

Kada bismo dobili povjerenje građana da vodimo Hrvatsku, ovo je 5 vrlo konkretnih poteza koje bismo napravili u prvih 100 dana rada vlade ili bismo osigurali da se stvore preduvjeti za njihovo provođenje u dužem periodu od tih 100 dana, ovisno o trajanju neophodnih procedura koje su zakonski propisane. 
Oni se odnose na pet ključnih strukturalnih elemenata koje bi trebale biti u središtu vladinih politika: 1. povećanje produktivnosti javnog sektora, 2. ulaganje u istraživanje i razvoj, 3. radikalna porezna reforma, 4. obnova Zagreba i okolice, 5. povjerenje i uključivanje mladih. Na kraju, kao dodatak su i stvari koje nikada ne bismo napravili, a važne su za sve građane Hrvatske.
Preduvjet svega što ćemo raditi je borba protiv korupcije. Vrlo detaljna i konkretna antikorupcijska politika je u temelju svih naših javnih politika i preduvjet je svih mjera koje ćemo donositi i svega što ćemo raditi.

1. Povećanje produktivnosti javnog sektora

Racionalizaciju državnog administrativnog aparata započeli bismo od „glave“, smanjenjem broja ministarstava na 12. To bi bila sljedeća ministarstva: Gospodarstva, Financija (s fondovima EU), Prostornog uređenja, energetike i zaštite okoliša, Rada i mirovinskog sustava, Demografije i socijalne politike, Zdravstva, Znanosti, obrazovanja i sporta, Kulture, Uprave i pravosuđa, Unutarnjih poslova, Obrane i Vanjskih poslova i EU. Nakon smanjenja broja ministarstava nastavili bismo sa smanjenjem administrativne strukture, ukidajući nepotrebne uprave, službe i izmišljene rukovodeće pozicije. Ministri bi bili ljudi neupitne stručnosti i znanja, ali i političkog iskustva. Na isti način bismo promjene preslikali na državna poduzeća i lokalnu samoupravu, tražeći racionalizaciju strukture i afirmaciju profesionalizma u radu. 

Ukidanje županija

Poseban naglasak stavili bi na djelovanje javnog sektora u nastavku koronakrize, kako bismo izbjegli improvizacije, nesnalaženje ili skrivanje, koje su dosad pokazala određena ministarstva. Unaprijed bismo odredili i predstavili transparentna pravila o tome koje mjere, kada i kako se aktiviraju u epidemiološkim okolnostima. Zabrana rada više ne dolazi u obzir.
U prvih 100 dana također bismo izradili konkretan plan s vrlo striktnim rokovima i odgovornostima za teritorijalni preustroj Hrvatske i reformu lokalne samouprave, s idejom ukidanja županija i stvaranja 5 regija te ujedinjavanjem općina i gradova u 100-tinjak urbanih centara. 

2. Ulaganje u istraživanje, razvoj i obrazovanje

Ulaganja u obrazovanje, razvoj i istraživanje (R&D) te inovacije ključna su za budućnost Hrvatske. Pritom je digitalizacija važan korak do radikalnih promjena u proizvodnji, logistici i javnim uslugama. Postoji niz hrvatskih tvrtki koje su vodeće u tim područjima, naši mladi učenici i znanstvenici redovito se vraćaju s medaljama i uspjesima sa svjetskih natjecanja, a istovremeno naša država ne ulaže niti 1% BDP-a u istraživanje i razvoj, što je ispod europskog prosjeka. Pritom, treba naglasiti da je razvoj i inovacije potrebno osnaživati javnim financiranjem i inicijativama koje dolaze od privatnog sektora. 

Hitne pripreme za sljedeću školsku godinu

Istovremeno, potrebno je ispravno organizirati početak nove školske godine. U najboljem slučaju nova vlada se može formirati tek krajem srpnja. Nova školska godina počinje 7. rujna, a zbog najnovijeg razvoja epidemiološke situacije neizvjesno je na koji način će se odvijati nastava. Kako ubuduće organizirati nastavu treba procijeniti nakon brze i konkretne analize rezultata protekle školske godine, procjene trenutnog stanja i projekcija budućeg razvoja epidemije. Poseban naglasak treba staviti na dodatnu edukaciju nastavnika za online nastavu i uspostaviti efikasan sustav podrške nastavnicima. Ovaj problem ćemo staviti vrlo visoko na listi prioriteta cijele vlade te će premijer koordinirati međuvladin tim za pripremu nove školske godine. Time ćemo pokazati da nam je obrazovanje zaista prioritet. U prvih 100 dana vlade ćemo izraditi konkretan akcijski plan za program „Sve škole u jednoj smjeni i topli obrok za svu djecu“ i vraćanje dostojanstva nastavnicima i profesorima te provođenje reforme kakva je trebala biti.

3. Radikalna porezna reforma: moguće je smanjiti poreze i imati socijalnu državu 

Sve naše dosadašnje vlade izbjegavale su provedbu strukturnih reformi, jer se boje reakcije javnosti i gubitka izbora. Međutim, to je samo produljivanje agonije. U poslovnom svijetu se kaže da je kriza ujedno i prilika, a mi smatramo da se tako i ovaj put trebamo postaviti. Veliki ekonomski problemi ne pojavljuju se bez upozorenja i ne nestaju sami od sebe pa se varaju svi koji misle da će se sve vratiti na staro bez provođenja značajnih prilagodbi na novonastalu situaciju. Ozbiljno su ugrožene mnoge industrije i sektori, ovo je kriza s velikim posljedicama.

Gospodarstvo je klinički mrtvo

Zbog toga je jedina ispravna taktika primjena brzih i ozbiljnih rezova. Naše gospodarstvo je u kliničkoj smrti i treba mu hitna reanimacija. Neće to biti proces od jednog dana, jednog mjeseca ili jedne godine, ali je važno djelovati odmah, konkretno, i pokazati smjer kojim dugoročno idemo.

Ukidanje obaveznog članstva u komorama

Prvi potezi u slučaju da obnašamo vlast bili bi sljedeći: Uz ukidanje obavezne naplate članstva po komorama poput HGK, što je snažna simbolična mjera pomoći gospodarstvu u smjeru poreznog i parafiskalnog rasterećenja, odmah bismo ukinuli i 100 besmislenih parafiskalnih nameta. Uveli bismo plaćanje PDV-a po naplaćenim računima kao trajnu mjeru.  Analiza poreznog opterećenja rezultirala bi redefiniranjem porezne politike već u prvoj godini mandata. Realni sektor bi bio naš fokus jer on mora osnažiti kako bi se proizvodnja i produktivnost nastavila, osigurala radna mjesta i plaće te posljedično potrošnja i javne usluge.

Bogatija i socijalnija država

Ovdje je vrlo važno napomenuti da je Hrvatska Ustavom definirana kao socijalna država te je kvalitetna i održiva socijalna politika vrlo važna. Također, Hrvatska je članica Europske unije te joj je socijalna uključenost jedan od prioritetnih zadataka u programu rasta. Sve razvijene zemlje svijeta izdvajaju značajna sredstva za socijalne programe i što su bogatije izdvajaju sve više. Kroz naš program i djelovanje Hrvatska će postati bogatija, a time i socijalnija država.

4. Obnova Zagreba i okolnih naselja

Pri obnovi Zagreba nužno je djelovati brzo, cjelovito i transparentno. Neophodno je donijeti cjelovito rješenje koje bi bilo primjenjivo ne samo za krizne situacije u Zagrebu, već i za cijelu RH. Za konkretan slučaj sanacije postojećih oštećenja u gradu Zagrebu osnovali bismo poseban Zavod za obnovu koji bi okupljao dokazane eksperte i upravljao cijelim procesom obnove Zagreba i okolice. Zatim bismo sa stručnjacima, u ograničenom vremenskom roku, uključujući i javnu raspravu, izradili prijedlog Zakona o obnovi, koji bi, između ostalog, regulirao i brzinu provođenja same obnove grada Zagreba. Paralelno bismo radili na osiguravanju sufinanciranja obnove preko EU fondova i izradi programa obnove središta grada kojim se omogućava izgradnja dodatnih etaža. Time bi se financirala konstruktivna obnova na financijski održiv način. Sličnih primjera ima puno u Austriji, npr. Beču i Innsbrucku i na takav način su se ti gradovi obnovili i modernizirali.

5. Povjerenje i uključivanje mladih

Najjači alat za sprječavanje iseljavanja iz RH je osiguranje minimalno jednakih uvjeta za naše gospodarstvo u odnosu na uvjete koje gospodarski subjekti imaju kod naših glavnih konkurenata. Jedino time ćemo privlačiti dolazak stranih i osnivanje potpuno novih kompanija, što će kao rezultat imati nova kvalitetna radna mjesta te pružiti mladima povjerenje i uključiti ih kao nositelje inicijativa i odluka. Oni su ti koji mogu napraviti zaokret, jer nove djelatnosti s visokom dodanom vrijednošću nisu ovisne o mjestima rada, već su kroz moderne tehnologije mjesta rada dislocirana, što otvara nove prilike ukoliko postanemo konkurentni s uvjetima koje nudimo. Gdje god bili, sigurni smo da svi koji su se iselili zadnjih godina nisu zaboravili na Hrvatsku i bili bi spremni svoje znanje i sposobnosti upregnuti u gospodarski razvoj RH. Umrežit ćemo naše stručnjake koje spadaju u sam svjetski vrh i s njima zajedno započeti proces izrade strategije i vizije Hrvatske 2050. godine. Taj proces će trajati, ali ćemo odmah na početku simbolički pokazati da smo spremni slušati najbolje među nama i dati im priliku da stvaraju, da svoje znanje i stručnost podijele sa svim građanima. 

Bonus - nećemo dirati štednju i imovinu

Na kraju kao bonus, ali vrlo važan za sve građane Hrvatske, obećanje što nikada nećemo napraviti: mi nećemo dirati vašu štednju, mirovinu i imovinu. Dok se neki ovih dana olako razbacuju prijetnjama kako će oduzimati našu štednju, otimati mirovine ili se na bilo koji način poigravati s drugim mirovinskim stupom, štednjom u bankama i ostalom imovinom naših građana – mi ovdje želimo jasno i glasno istaknuti da mi poštujemo činjenicu da se radi  o novcu građana, koji su to stekli vrijednim radom i odricanjima. Mi poštujemo privatno vlasništvo i s nama ste sigurni da je vaš novac – isključivo vaš. Jedini vaš novac o kojem ćemo itekako voditi računa je novac koji izdvajate kroz porez i ostala davanja državi, učiniti njegovu potrošnju transparentnom i svakome dostupnom, kako se nikad više ne bi ponavljala priča s korupcijom i klijentelizmom. Da to znamo raditi, već su potvrdili mnogi ljudi s naših lista u lokalnim sredinama kojima upravljaju, a jedini interes kojim se pritom vode je interes građana i njihov kvalitetniji život. Takav plan imamo i za Hrvatsku. 

Pročitajte više