Ovo je rampa na najprometnijoj hrvatskoj pruzi. U 12 godina slomljena je 134 puta

Foto: Screenshot Google Maps

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, HŽ Infrastruktura je u četvrtak održala edukativno-preventivnu akciju Vlak je uvijek brži na željezničko-cestovnome prijelazu Krčeni put u Sesvetskom Kraljevcu.

HŽ Infrastruktura niz godina provodi akciju Vlak je uvijek brži kako bi sudionike u prometu upozorila na poštovanje prometnih propisa uz prugu.

Na željezničko-cestovnom prijelazu Krečin put u proteklih 12 godina dogodila su se 134 loma polubranika, odnosno toliko su puta vozači cestovnih vozila nasilno pokušali prijeći preko pruge dok su spušteni polubranici označavali da nailazi vlak.

Prijelaz na najprometnijoj pruzi u Hrvatskoj

Prijelaz se nalazi na međunarodnoj pruzi Zagreb Glavni kolodvor - Dugo Selo, a riječ je o najprometnijoj međunarodnoj dvokolosiječnoj pruzi u Hrvatskoj. U razdoblju od 7 do 19 sati prođe oko 120 vlakova, a u noćnoj smjeni još oko 80 vlakova. Osim velike gustoće željezničkog prometa, preko prijelaza na dan prijeđe i mnogo cestovnih vozila.

Godišnje se na prijelazima u Hrvatskoj s najvišim stupnjem osiguranja, odnosno prijelazima osiguranima svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima, zabilježi između 400 i 450 lomova polubranika. Samo na području Grada Zagreba prosječno se na godinu polomi 73 polubranika.

Svake godine međunarodna kampanja svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima obraća se određenoj ciljanoj publici, a ove godine posvećena je poljoprivrednim i industrijskim korisnicima željezničko-cestovnih prijelaza koje se želi upozoriti na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili neovlaštenog boravka uz prugu.

Najčešći uzroci nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima su nepoštivanje prometnih pravila i prometne signalizacije, neprilagođena vozna brzina, prelazak automobila ispod spuštenih polubranika/branika, nepažnja vozača cestovnih vozila i pješaka, istaknuli su iz HŽ Infrastrukture.

Svjetska statistika pokazuje da su u 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica zanemarivanja i nepoštivanja prometnih znakova i prometne signalizacije od strane sudionika u cestovnome prometu.

Pročitajte više