KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Pogledajte web stranicu Podcrkavlja, općine koja je organizirala korona-čobanijadu

Screenshot: Podcrkavlje.hr

"S OBZIROM na to da je već nekoliko pozitivnih osoba povezano s čobanijadom u Podcrkavlju 27. lipnja, na kojoj je bilo puno sudionika, molimo sve koje su tamo bili da se, ako imaju određene respiratorne simptome, jave svojim liječnicima obiteljske medicine s kojima će se dogovoriti o daljnjoj proceduri", stoji u obavijesti Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije prema kojem bi čobanijada u Podcrkavlju mogla postati novo veliko žarište zaraze.

>> Čobanijada u Podcrkavlju moguće novo veliko žarište zaraze, bila je gomila ljudi

Podsjetimo da je svim organizatorima događanja i okupljanja poslan apel da se od njihovog održavanja, ako je moguće, suzdrže ili da vode računa o maksimalnom poštovanju i provođenju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. No unatoč tome apelu ova mala općina održala je čobanijadu.

>> Čobanijada u Podcrkavlju moguće novo veliko žarište zaraze, bila je gomila ljudi

Naime, 27. lipnja obilježava se kao Dan općine Podcrkavlje, a dio službene manifestacije bila je i čobanijada, natjecanje u kuhanju čobanca u organizaciji Općine, lokalnog nogometnog kluba i lovačke udruge Dilj. Iz dostupnih fotografija, ali i priloga lokalnih televizija, jasno je kako nisu primjenjivane preporuke Stožera.

Općina Podcrkavlje broji malo više od 2500 stanovnika te ima 14 naselja. U jednom od njih, Rastušju, rodio se veliki pjesnik Dragutin Tadijanović, no njegovu biografiju nećete naći na službenim stranicama te Općine. Sama službena stranica Općine vijest je za sebe. Koliko je vodećim ljudima stalo do službene stranice najbolje pokazuje screenshot na kojem se vidi kako se u meniju stranice pod stavkom "Ustanove" navodi "Neka ustanova 1", "Neka ustanova 2"...

Tko vodi Podcrkavlje?

Načelnik Općine Podcrkavlje je Tomislav Trtanj, član HSS-a. Sa srednjom stručnom spremom, kao načelnik ove male općine ima plaću od 8598,17 kuna. Načelnik nema službenu biografiju, osim datuma rođenja. No zato biografiju imaju drugi.

Biografija s crticom o nezavršenom fakultetu

"Upisao se na Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu za zvanje ing. strojarstva, koji na žalost nije dovršio", stoji u službenoj biografiji Vlade Tadijanovića, zamjenika načelnika Općine, koji je također član HSS-a. I njegova biografija uredno se nalazi na službenim stranicama Općine. Zamjenika plaćamo 6332,92 kune mjesečno

Iz proračuna Općine, koji se također nalazi na službenim stranicama, razvidno je kako su njeni rashodi planirani u visini od 14,3 milijuna kuna, od čega na ime raznih pomoći dolazi 7,6 milijuna kuna. Porezni prihodi iznose 4,8 milijuna kuna i predstavljaju 33,86 posto planiranih ukupnih prihoda u 2020. godini.

Vjera im je vrlo bitna

Na službenoj stranici također je vidljivo kako je treća stavka u vijestima iz općine - vjera. Prva su vijesti iz same općine, druga je sport, treća je vjera, a četvrta su vijesti iz kulture. Isto tako, u proračunu su "javne potrebe u kulturi i religiji" jedna od stavaka.

 

Pročitajte više