Ovo su cijene u dućanima na kopnu i moru. U jednom prašak za veš 47 eura, u drugom 22

Foto: Index

CIJENE su vječna tema, posebno aktualna u ljetnim mjesecima. I dok se ovog ljeta u medijskom prostoru većinom raspravlja o cijenama kuglice sladoleda ili jela u restoranima, odlučili smo pogledati kakva je stvar s trgovinama.

Za razliku od sladoleda i restorana, trgovine su nužne za svakodnevni život kako domaćima, tako i strancima. Zbog toga su i cijene u njima, s obzirom na to da se radi o nužnim prehrambenim i neprehrambenim namirnicama, nešto što više utječe na svakodnevni život.

Usporedili smo cijene u Splitu, Supetru, Puli i Zagrebu, i to u Konzumu, kao najvećem trgovačkom lancu, i u dva manja, izrazito zastupljena na Jadranu - Studencu i Tommyju. Na temelju ova tri lanca usporedili smo odnos cijena na moru i u unutrašnjosti.

Studenac je najskuplji… I to onaj u Istri 

Iako je riječ o istim trgovinama s pretežno identičnom ponudom proizvoda, vidljivo je da se njihove cijene razlikuju od mjesta do mjesta, a na iznose tih cijena, dakako, najviše utječe turizam. Što je turistička destinacija traženija - u njoj su cijene veće. Stoga ni ne čudi što su među najskupljim dućanima oni u najposjećenijoj turističkoj regiji Istri.

Valja napomenuti i da je usporedbom tri trgovačka lanca u četiri grada vidljivo kako je Studenac daleko najskuplja trgovina, dok Tommy i Konzum imaju više-manje usklađene cijene i znatno veći broj proizvoda na akciji. Također, razlike u cijenama njihovih proizvoda ne odskaču drastično između Splita, Supetra, Pule i Zagreba.  

U tekstu, valja i to napomenuti, nismo isticali cijene proizvoda koji su na akciji jer je riječ o privremenim cijenama. Crvenom bojom označeni su najskuplji proizvodi. Cijene smo prikupljali u prvoj polovini srpnja.

Cijene pojedinih artikala drastično odskaču - pakiranje praška za rublje doseže gotovo 50 eura

A koliko cijene mogu drastično oscilirati od trgovine do trgovine, i to u istom gradu, vidi se najbolje iz primjera cijene praška za rublje. Naime, u pulskom Konzumu Ariel od 4.4 kilograma za 80 pranja košta 21.49 eura, a u Studencu čak 47.12 eura. Razlika je samo u liniji proizvoda, a cijena je i više nego duplo veća.

Foto: Index

U splitskim dućanima veliko pakiranje Ariela pronašli smo samo u Konzumu, gdje za pakiranje od 3.3 kilograma, predviđeno za 60 pranja, trebati izdvojiti 24.69 eura. Najdostupniji Ariel je onaj od 1.69 kilograma i 30 pranja. U Konzumu je 15.69 eura, dok je u Tommyju 20 centi jeftiniji.  

Arielovo pakiranje najpovoljnije je u splitskom Studencu, gdje iznosi 14.73 eura, no ujedno ga je i najteže pronaći u prodaji. Tek smo ga pronašli u trećem dućanu u Splitu, a u Supetru na Braču Ariela od 1.65 kilograma, kao ni njegovih najvećih pakiranja, nema u prodaji. 

Supetarski Konzum i Tommy drže najveće cijene Ariela od 1.65 kilograma na području otoka i Splita. U Konzumu 30 pranja košta 16.59 eura, dok je u Tommyju najveća cijena od 17.19 eura.

Pročitajte više