Ovo su pitanja na koja nam Coca-Cola ne želi odgovoriti

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Misteriozni slučaj trovanja u Hrvatskoj i dalje ima niz neodgovorenih pitanja.

Nakon što je javnost s tri dana zakašnjenja saznala za slučaj trovanja u Rijeci kada je čovjek popio Römerquelle i završio u bolnici s ozbiljnim kemijskim ozljedama jednjaka, pojavilo se desetak novih sumnjivih slučaja. 

Kako je potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, u Zagrebu i Varaždinu je zabilježeno šest slučajeva. Od toga je, naglasio je Beroš, potvrđena direktna veza s konzumiranjem Coca-Colinih pića. Za ostale se to još treba utvrditi. Dobra je vijest da su svih šest pacijenata pušteni na kućnu njegu jer se radi o lakšim ozljedama.

I dalje se pojavljuju novi slučajevi

Nije, međutim, dobra vijest da se navodni novi slučajevi i dalje pojavljuju. Stigla je vijest kako je u Splitu hospitaliziran čovjek nakon što je danas popodne popio mineralnu u kafiću, a istražuje se i slučaj od 20. listopada kada je čovjek došao na Hitnu rekavši da je prije toga popio mineralnu. Navodno je jedan čovjek hospitaliziran i u Karlovcu. Sve ove slučajeve, međutim, tek treba provjeriti. 

Valja podsjetiti i kako je zapravo prvo trovanje zabilježeno još prije pola godine kada je Puljaninu Stanku Lakoviću spaljen jednjak nakon što je u restoranu otpio gutljaj mineralne. Kako je Lakovićeva odvjetnica jučer potvrdila za Index, on je također popio Römerquelle. Javnost je za to saznala tek kad je sam Laković odlučio u listopadu istupiti u medije. 

Kako smo rekli, javnost nije saznala ni za novi slučaj iz Rijeke sve dok se WhatsAppom i drugim aplikacijama masovno nije počela širiti panika o ljudima sa spaljenim jednjacima nakon konzumacije Coca-Colinih proizvoda. Tri dana Coca-Cola i institucije su o svemu šutjele i tek su jučer, pritisnute hrpom novinarskih upita i panikom koja se proširila među ljudima, potvrdile novo trovanje u Rijeci.

Coca-Cola tvrdila da se radi o izoliranom slučaju

Coca-Cola je u javnost izašla s dva vrlo štura priopćenja u kojima je taj slučaj nazvala - izoliranim. Osim što su poručili da su "svjesni izoliranog slučaja", rekli su i da nisu našli nikakve nepravilnosti u svojim postrojenjima i da su "otvoreni za suradnju s nadležnim tijelima". 

No, prema onome što je dosad objavljeno, slučaj ne samo da nije izoliran jer postoji i spomenuti slučaj iz svibnja, nego nije bio ni lokalan. Postoji i sumnja da u pitanju nije samo Römerquelle, koji se puni u Austriji, nego i Coca-Cola koja se puni u Hrvatskoj. Naime, objavljeno je da je mladić u Zagrebu hospitaliziran nakon što je popio Coca-Colu koji je kupio na automatu na fakultetu.

Što smo sve pitali Coca-Colu

Zbog svega ovoga Coca-Coli smo jutros postavili nekoliko konkretnih pitanja.

Pitali smo: 

  • Kada su točno saznali za slučaj čovjeka koji je u subotu hospitaliziran u Rijeci nakon konzumacije pića Römerquelle?
  • Zašto o tome sami nisu izvijestili javnost nego su se priopćenjem oglasili tek otprilike 12 sati nakon što je priča izašla u medije?
  • Kako objašnjavaju činjenicu da su s istom dijagnozom hospitalizirane i osobe koje su popile Römerquelle iz staklene boce u kafiću i Coca-Colu iz plastične boce iz automata u Zagrebu?
  • Jesu li znali da je u u restoranu u Rijeci u svibnju čovjeku spržen jednjak nakon što je također popio Römerquelle?
  • Ako jesu, koliko dugo raspolažu tom informacijom?
  • Što su poduzeli kada su saznali za taj slučaj?

Na pitanja nismo dobili nikakav odgovor Coca-Cole.

Pročitajte više