KORONAVIRUS

Ovo su stranice našeg Ministarstva zdravstva i drugih europskih zemalja

Foto: Screenshot

U SITUACIJI širenja koronavirusa svijetom i nedavnih prvih slučajeva zaraze ovim virusom u Hrvatskoj ključno je da institucije koje su nadležne za borbu protiv epidemije javnosti nude pravovremene i jasne informacije, koje su lako dostupne i pregledne.

Stoga smo odlučili provjeriti kako Ministarstvo zdravstva RH na svojoj službenoj web stranici nudi relevantne informacije o koronavirusu te usporediti to s načinom na koji srodna ministarstva drugih europskih zemalja informiraju svoje građane o tome.

Na webu našeg Ministarstva - PDF dokument od 11 stranica

Na webu Ministarstva zdravstva od jučer se može vidjeti traka na kojoj piše “SVE ŠTO TREBATE ZNATI O ZAŠTITI OD CORONAVIRUSA”, što je dobar potez koji je ipak došao par dana prekasno, a i nije baš najbolje realiziran.

Naime, kada se klikne na tu traku, doći ćete na 11-stranični PDF dokument, u kojem su informacije od 25. veljače. Dokument je podijeljen na osam kratkih poglavlja: 1. Kronologija razvoja epidemije, 2. Mjere koje je Vlada poduzela, 3. Preporuke, 4. O infekciji virusom COVID-19, 5. Putevi prijenosa virusa, 6. Situacija u Hrvatskoj, 7. Situacija u svijetu i 8. Pitanja i odgovori o bolesti uzrokovanom novim coronavirusom COVID-19.

Na tih 11 stranica ima dosta važnih informacija, ali su prilično nabacane i nije izdvojeno ono najvažnije, i to tako da se zainteresiranim građanima ponude kratke i jasne informacije. Cijeli je dokument pun linkova na druge web stranice pa zainteresirane građane odvodi drugdje ako žele shvatiti sve što se u samom dokumentu nalazi.

Nema jasno navedenih relevantnih telefonskih brojeva

No možda je najveći problem to što se u dokumentu ne navode jasno telefonski brojevi na koje građani mogu zvati. U poglavlju Preporuke tako stoji uputa da se “u slučaju znakova respiratorne infekcije tijekom 14 dana nakon povratka u Hrvatsku”, između ostaloga, “telefonski nazove nadležnog epidemiologa” kao da svi građani u RH znaju tko je u mjestu njihova prebivališta nadležni epidemiolog. Dokument Ministarstva ne nudi te brojeve telefona, baš kao ni način na koji se može doći do tih brojeva.

Na stranici Ministarstva zdravstva se ispod trake koja vodi na PDF o informacijama o virusu nalazi traka o hrvatskom predsjedanju EU-om, onda idu vijesti - posljednje su od 25. veljače - te se tek ispod toga na desnoj strani nalazi rubrika “Kontakti”. Nažalost, čini se da Ministarstvo nema jedan telefonski broj otvoren za upite građana o koronavirusu pa umjesto toga građani mogu zvati centralu Ministarstva i dalje se raspitivati.

Sve u svemu, prezentacija informacija o koronavirusu bi na službenom webu Ministarstva zdravstva mogla biti bolja, preglednija i jasnija. Kako je to trenutno realizirano, od građana se traži da skrolaju kroz 11-stranični PDF gusto pisanog teksta, a u vezi relevantnih telefona - neka se snalaze kako znaju i umiju.

Kod Talijana je odmah na vrhu stranice jasno istaknut broj telefona za upite o koronavirusu


Za usporedbu smo pogledali kako informacije o virusu nude na svojim stranicama ministarstva zdravstva Italije, Francuske, Njemačke, Austrije i Velike Britanije, europske zemlje u kojima je također potvrđen koronavirus.

Iako nije baš dizajnerski najsuvremenija, web stranica talijanskog ministarstva zdravstva odmah na vrhu ima traku posvećenu koronavirusu, na kojoj je i broj telefona na koji se građani mogu javiti. Klik na traku vodi na podstranicu posvećenu isključivo epidemiji virusa koja obiluje preglednim informacijama. Najnovije informacije o broju zaraženih su od jučer te se svaki dan osvježavaju. 

Njemačka već ima i informativni video



Na webu njemačkog ministarstva zdravstva informacije o virusu su prva stvar koju vidite i jasno piše da su podaci osvježeni 26. veljače u 19 sati. Desno na stranici je i telefonski kontakt koji ne možete promašiti. Ističe se da ministarstvo blisko surađuje s Institutom Robert Koch, jednim od najuglednijih prirodoslovnih instituta na svijetu, a i sve je puno videa u kojima se, primjerice, nude osnovne informacije o koronavirusu.

Tu je i link na posebnu internetsku stranicu infektionsschutz.de (zaštita od infekcije), koja sadrži “ozbiljne, pouzdane i aktualne informacije” o koronavirusu. 

Francuzi kratki i jasni

Francusko ministarstvo zdravstva također na svojem webu nudi detaljne informacije o koronavirusu, a kada se klikne na natpis “Coronavirus COVID-19”, dolazi se na podstranicu na kojoj se odmah vidi i poseban telefonski broj za upite građana. Informacije o virusu su sažete na 4-5 kartica teksta - za razliku do 11 gusto tipkanih stranica hrvatskog Ministarstva - a na dnu se građanima nude još neki relevantni linkovi.

Slično je i na webu austrijskog ministarstva, na kojemu se nakon što se klikne na rubriku posvećenu koronavirusu dolazi na podstranicu, na kojoj je vidljivo istaknut “Coronavirus Hotline” tj. telefonski broj za upite građana. 

Web stranica britanskog ministarstva i NHS-a

Internetska stranica britanskog ministarstva zdravstva također je puna informacija o virusu, to je ono što posjetitelj prvo vidi kada dođe na nju. Nude se “najnovije informacije i savjeti” te “detaljne informacije”. Nigdje nema PDF-a. Još bolje izgledaju informacije o virusu na stranici National Health Service (NHS, hvaljena služba javnog zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva), koji, primjerice, ima vrlo jasno sažete i prezentirane savjete o tome kako izbjeći zarazu, odnosno ne širiti je ako ste se već zarazili. 

U svakom slučaju, čini se da hrvatsko Ministarstvo pod vodstvom Vilija Beroša ima još posla kada je riječ o prezentiranju informacija o koronavirusu na službenoj stranici. Ako nemaju ideja kako biti pregledniji, mogu pogledati kako su to učinili njihovi kolege iz drugih država Europe.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više