AFERA CIJEPISE

Ovo su sve Beroševe laži o Cijepise. Ugovore provjerava USKOK

Foto: FaH

MINISTARSTVO zdravstva, kao i Vili Beroš, pokušalo se danas izvući iz afere oko platforme Cijepise. Tvrdi da se sve provodilo transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske.

U priopćenju Ministarstva zdravstva te izjavama ministra Beroša našli smo niz tvrdnji koje su lažne, nedokazive ili poluistine te smo ih kronološki nabrojali.

Posebno je zanimljiva i večeras objavljena informacija, prema kojoj se za ugovore koje je s tvrtkama IN2 i Cuspis potpisalo Beroševo Ministarstvo zainteresirao i USKOK. Jutarnji list tako neslužbeno doznaje da su policijski službenici PNUSKOK-a početkom ove godine krenuli provjeravati ugovore i poslove sklopljene između Beroševa Ministarstva i tvrtki IN2 i Cuspis. Ova potonja, u vlasništvu Vinka Kojundžića, je radila online platformu Cijepise, putem koje se građani prijavljuju za cijepljenje protiv covida.

No krenimo redom.

Beroševo Ministarstvo kaže da su angažirali tri firme, jedna kaže da nema veze s Cijepise

"Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave", stajalo je u jutrošnjem priopćenju Ministra zdravstva.

> Ministarstvo: Izrada platforme Cijepise je potpuno transparentna

Kako smo provjerili, riječ je o natječaju "Usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH - eCIJEPIH", koji je raspisan još u kolovozu prošle godine, a odluka o dobitniku natječaja objavljena je 14. prosinca prošle godine.

Na natječaj se prijavila grupa ponuditelja Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis. Procijenjena vrijednost nabave bila je 4.2 milijuna kuna, a prihvaćena je ponuda teška 5.2 milijuna kuna bez PDV-a. Odluku o dodjeli natječaja potpisao je osobno ministar zdravstva Vili Beroš.

Dvije tvrtke, Ericsson i IN2, danas su se javno očitovale o aferi.

"Ericsson Nikola Tesla d.d. nije sudjelovao u izradi web stranice cijepiSe.zdravlje.hr niti je povezan s načinom rada ili održavanjem te web stranice", stajalo je priopćenju Ericssona.

>> Ericsson Nikola Tesla: Nismo radili stranicu Cijepise, nemamo ništa s tim

Tvrtka IN2 tvrdi da je zadužena za izgradnju i održavanje središnjeg sustava eNaručivanje koji uključuje e-Liste čekanja, e-Naručivanje, e-Prioritetno naručivanje, Središnji kalendar za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnji kalendar za praćenje slobodnih termina.

>> IN2: Transparentno i profesionalno odrađujemo poslove za Ministarstvo zdravstva

"Sama stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje", kažu iz IN2.

Beroševo Ministarstvo: Komponente Cijepise naručene u sklopu postojećih ugovora

"Komponente platforme CijepiSe su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora", stajalo je u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Uvidom u natječajnu dokumentaciju spornog natječaja, koji smo pronašli na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, u dijelu troškovnika jasno stoji što proizlazi iz tog natječaja.

U troškovniku stoji: "Podrška i korektivno održavanje programske osnovice centralnog upravljačkog sustava za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava, centralnog sustava komunikacije s bolnicama, sustava za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora, rudarenja podataka, strukturirane objave na webu iz svih bolnica u Republici Hrvatskoj, te nadogradnje sustava fakturiranja iz bolnica (CUS)."

Drugi dio troškovnika odnosi se na: "Usluga adaptivnog održavanja aplikativnog dijela središnjeg dijela centralnog upravljačkog sustava za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava, centralnog sustava komunikacije s bolnicama, sustava za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora, rudarenja podataka, strukturirane objave na webu iz svih bolnica u Republici Hrvatskoj, te nadogradnje sustava fakturiranja iz bolnica (CUS)."

Ni u jednom dijelu dokumenata ne spominje se platforma Cijepise

Ni u jednom dijelu javno objavljenih dokumenata na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave ne spominje se izrada platforme Cijepise.

Nakon priopćenja Ministarstva zdravstva danas se na press-konferenciji Stožera o svemu očitovao i ministar Beroš, koji se prvo pozvao na priopćenje vlastitog Ministarstva pa nastavio odgovarati na pitanje o tome koliko je koštala izrada platforme.

>> VIDEO Božinović: Privatna druženja su najveći rizik za širenje zaraze

Beroš: Svi podaci su na webu Ministarstva

"Svi podaci o tome prisutni su na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva pod terminom Pristup informacijama - Javna nabava", rekao je Beroš na presici.

Kako smo istražili, na stranicama Ministarstva zdravstva zaista postoje Pristup informacijama te Javna nabava. U Registru ugovora i okvirnih sporazuma podaci su za 2020. godinu i ondje se nalazi informacija o "Javnoj nabavi usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH - eCIJEPIH", zajednice ponuditelja, i to CUSPIS d.o.o., IN2 d.o.o. i IN-CON d.o.o.

No, to je samo informacija o sklopljenom ugovoru po natječaju, a ugovora nema.

Nadalje, tu je informacija o ugovoru s Cuspisom temeljem jednostavne nabave za "nabavu servera i vatrozida za aplikaciju eCEZDLIH" u vrijednosti od 62 tisuće kuna. Također, ugovora nema, već samo informacije o jednostavnoj nabavi.

Ni u jednom od ugovora na stranicama Ministarstva zdravstva ne spominje se platforma Cijepise.

Beroš, koji je potpisao odluku, kaže da ne zna koliko je to koštalo

"Ja kao ministar ne znam točno koliko je to koštalo", rekao je danas ministar Beroš na presici Stožera.

Odluku o tome tko je dobio natječaj na koji se pozivaju Ministarstvo zdravstva i sam Beroš potpisao je osobno Beroš. Zato je, blago rečeno, nevjerojatno da nije provjerio što je sve potpisivao i na koje iznose.

"Komunikacija mora biti tranparentna", kaže Beroš. Iz njegovog Ministarstva ne daju nam ugovor

"Stojimo na raspolaganju za komunikaciju koja mora biti transparentna i istinita. Mi smo tu da odgovorimo na ta pitanja da otklonimo određene dileme", rekao je Beroš danas.

Danas popodne tražili smo od ministra Beroša i Ministarstva zdravstva ugovor kako bi se ispunio uvjet transparentnosti. Odbijeni smo.

"Potrudit ćemo se odgovoriti u što kraćem vremenskom roku tijekom prvog sljedećeg radnog dana", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

Budući da je ministar Beroš pozvao na transparentnost, nevjerojatno je da njegovo Ministarstvo danas nema taj ugovor niti može nekim dokumentom potvrditi njegove riječi.

Beroš kaže da je sve bilo vidljivo na webu Ministarstva. Nije 

"Na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva vrlo jasno i već duže vrijeme, odnosno od trenutka potpisivanja ugovora, nalaze se svi elementi koji ukazuju tko je angažiran i kada i putem kojeg javnog natječaja i sve drugo. Prema tome, vidljivo vam je bilo i na mrežnim stranicama", rekao je Beroš, odgovarajući na pitanje zbog čega je trebalo nekoliko tjedana da odgovori da je tvrtka Cuspis radila platformu Cijepise.

Na mrežnim stranicama zaista stoje ugovori koji su potpisani u 2020. godini, a dva se odnose na tvrtku Cuspis. I ni u jednom dijelu ne stoji da je riječ o izradi platforme Cijepise.

Izrada platforme ne spominje se ni u natječajnoj dokumentaciji.

Kaže da je "voljan na sve odgovoriti". Očito nije

"Voljan sam na sve odgovoriti jer vjerujem da u čitavom procesu, prema mojim spoznajama, nije bilo nikakvih grešaka niti pogodovanja", rekao je Beroš.

Nakon današnje konferencije za novinare kontaktirali smo ministra Beroša dva puta SMS-om, a poslali smo i upit Ministarstvu zdravstva.

Nismo dobili odgovore ni uvid u ugovor. Rečeno nam je kako su prezauzeti ostalim novinarskim pitanjima.  

"U ovom trenutku Ministarstvo zaprima izuzetno velik broj novinarskih upita o brojnim aktualnim temama te Vas zbog toga molimo za strpljenje", stajalo je u odgovoru Ministarstva zdravstva.

"Možete me nazvati osobno, ništa ne tajimo"

"Možete me i osobno nazvati, ništa ne krijemo, ništa ne tajimo", rekao je ministar Beroš, pozvavši novinare da mu se slobodno jave s pitanjima u vezi s tvrtkom Cuspis.

Nismo uspjeli dobiti konkretne odgovore na precizna pitanja o Cuspisu.

Beroš kaže da je Cuspis angažiran davno prije njegova dolaska. To je poluistina 

"Tri tvrtke, uključujući Cuspis, angažirane su davno prije mog dolaska u Ministarstvo zdravstva kao pomoćnika ministra i ministra", rekao je danas Beroš.

Uvidom u registar ugovora sporne tvrtke Cuspis vidi se da je imala dva ugovora s Ministarstvom, i to 2009. i 2010., te dugu pauzu sve do dolaska Beroša u Ministarstvo 2018. godine, kad joj je po ugovorima isplaćeno 3.4 milijuna kuna.  

U ovoj godini toj je tvrtki isplaćeno 913 tisuća kuna iz Ministarstva zdravstva, u 2020. godini isplaćeno je 2.9 milijuna kuna iz tog Ministarstva, a 2019. godine 6.3 milijuna kuna.

Beroš kaže da će "sve biti na raspolaganju". To nije istina

"Pošaljite upit, sve će vam biti na raspolaganju, vezano za platformu", rekao je Beroš peti put.

Pozvali smo se na te izjave, no do Beroša nismo uspjeli doći.

Na stranicama Ministarstva zdravstva do danas poslijepodne, u trenutku kad je Beroš to rekao, svi podaci nisu bili objavljeni. Objavljen je natječaj, no ne i ugovor niti se iz natječaja može zaključiti da je riječ o platformi Cijepise.

Kasno popodne objavili koliko će dobiti firma Beroševa fotografa

Oko 18 sati medijima je poslano priopćenje Ministarstva zdravstva u kojem se navodi kako je "s ciljem razrješavanja dvojbi o uključenim suradnicima na izradi programskog rješenja za praćenje postupka cijepljenja, nužno dodatno dati pregled nad komponentama sustava". No, posebno je bitan dio koji se odnosi na spornu platformu.

>> Ministarstvo objavilo iznose, firma Beroševog fotografa dobit će 600.000 kuna

"Komponente koje isporučuje Cuspis su: Smart Call centar i Web servisi - 92.400,00 Kn, Komunikacija s Listom zainteresiranih i Smart Call centrom  – 155.600,00 Kn, Popis zainteresiranih i Web servisi – 156.000,00 Kn, Javni web cijepise.zdravlje.hr i Web servis – 196.000,00 Kn (dizajn weba, izrada javnih stranica, integracija s bazom osiguranika HZZO-a, integracija s eCjepih za preuzimanje statusa cijepljenja građana). Stavka u iznosu od 196.000 kuna koja se spominje u medijima je do sada jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr", stajalo je tom priopćenju.

"Razvidno je da Cijepise nije pokrivena postojećim ugovorima"

Upitali smo informatičkog stručnjaka Marka Rakara što misli o najnovijem obratu u režiji Beroševa Miinistarstva.

"Iz dokumentacije i opisa poslova i zadataka koje je dostavilo Ministarstvo, ali i temeljem dokumenata iz javno dostupnih izvora, razvidno je kako platforma Cijepise nije pokrivena postojećim ugovorima i odudara od preostalih elemenata sustava", jasan je Rakar.

"Posao se očito dodijelio unaprijed odabranom dobavljaču"

Rakar je, proučavajući odgovore drugih dobavljača koje su ministar i Ministarstvo imenovali, došao do zaključka kako je sasvim jasno kako tzv. platforma Cijepise nije sastavni dio ugovora na koji se ministar i Ministarstvo referiraju te se čini kako pokušavaju samostalno ugovaranje s dobavljačem Cuspis zamaskirati pod opće ugovore, što očigledno nije slučaj.

"Podsjetio bih i kako ovo nije jedini projekt Ministarstva zdravstva koji se dodjeljivao mimo uobičajene procedure i koji se očito dodijelio unaprijed odabranom dobavljaču te za taj posao nikada nitko osim njih nije ni mogao konkurirati. Činjenica jest da Ministarstvo zdravstva novcem poreznih obveznika raspolaže poput pijanih milijardera, na što je, uostalom, vrlo jasno ukazao i ministar financija. Najveće je pitanje zašto se to tolerira i zašto se takvom neodgovornom ponašanju ne stane na kraj", kaže Rakar na kraju.

Što vi mislite, treba li smijeniti Beroša? Recite nam u anketi!

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više