Ovo više nije kampanja, ovo je psihički slom uživo

Foto: Index/Facebook/Kolinda Grabar Kitarović

OTKAKO je predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović jučer održala svoj predizborni govor u Osijeku, njena kampanja je prestala biti isključivo političko pitanje, već je prvenstveno postala pitanje mentalnog zdravlja i odnosa hrvatskog društva prema ljudima kojima treba psihološka pomoć.

>> Kolinda je jučer održala najčudniji govor karijere. Ovo je pet najluđih izjava

Prva reakcija javnosti prema tom Kolindinu nastupu koja se može iščitati iz komentara na društvenim mrežama i ispod članaka na portalima, bila je nevjerica, jer unatoč tome što se predsjednica kroz svoj petogodišnji mandat pokazala kao tvornica gafova, ono što se moglo jučer vidjeti u Osijeku predstavlja mnogo više od standardnih lapsusa. 

Psihičko rastakanje jednog ljudskog bića

Kada je pak svima postalo jasno što i kako je Kolinda sve izgovorila, uslijedili su smijeh i sprdanje usmjereno ponajviše na to da se utvrdi je li predsjednica tijekom govora bila pod utjecajem alkohola ili na kakvoj halucinogenoj drogi. Nedvojbeno je da osoba koja je pri sebi ne bi mogla izgovarati takve gluposti, tako mahnito gestikulirati, tako petljati jezikom, tako masakrirati hrvatski jezik i promašivati padeže.

Kolinda tijekom svojeg nastupa u Osijeku nije mogla kontrolirati ni mišiće lica, što je uobičajeno za osobe pod utjecajem nekih opojnih sredstava, činilo se da se rastapa kao da je izašla iz slike Salvadora Dalija. 

No nakon što su završile faze nevjerice i smijeha i kada se konačno može trezveno pojmiti Kolindin osječki govor i nastup, postaje jasno da svjedočimo novoj razini ludila i da pred sobom više i nemamo predsjedničku kandidatkinju HDZ-a, već osobu kojoj očito treba pomoć. Bez obzira na to kako je odradila svoj predsjednički mandat, bez obzira na to je li Kolinda nekome simpatična ili ne, bez obzira na političke razlike, situacija je takva da će hrvatska javnost postati sudionik u psihičkom rastakanju jednog ljudskog bića ako se ograničimo samo na ismijavanju onoga što izvodi gospođa Grabar-Kitarović. 

HDZ Kolindu gura na pozornice diljem Hrvatske, iako je očito da joj nije dobro

To više nje politička kampanja, to je, kako bi rekao dr. Phil, cry for help, poziv upomoć. Mi sada svjedočimo psihičkom slomu jedne žene.

Jedno je jasno: na HDZ se ne može računati da će Kolindi osigurati odgovarajuću pomoć jer ta je stranka na cijelom hrvatskom narodu, uključujući kad treba i vlastitim članovima, pokazala da su joj ljudski život i zdravlje manje važni od ostvarivanja političkih ciljeva. HDZ će stoga nastaviti s time da Kolindu vuče od skupa do skupa, da je gura na pozornicu i pred mikrofon, iako je svakome vidljivo da ona nije u stanju suvislo odraditi svoje javne nastupe. 

HDZ je uvijek bio stranka bez milosti, no ovo što trenutno rade Kolindi Grabar-Kitarović, majci dvoje djece, doista je neoprostivo. Umjesto da shvate kako aktualna predsjednica u najmanju ruku pod hitno treba odmor u sanatoriju, oni je sustavno guraju pred reflektore i tako po svemu sudeći pogoršavaju njeno mentalno stanje. Netko naivan će reći da je to njima na savjest, no odlično znamo da HDZ savjesti nema.

Vrijeme je za intervenciju

Zbog svega toga se čini da smo došli do situacije u kojoj je na građane Republike Hrvatske pala odgovornost da izvedu intervenciju i spase Kolindu od HDZ-a i ove kampanje. Očito je da predsjednica sve to ne može, da je tu u najboljem slučaju riječ o teškom slučaju burn outa te da treba povući odlučne poteze prije nego što stvar eskalira do nepopravljivosti.

Vrijeme je da se oglase stručna udruženja profesionalaca koji se bave mentalnim zdravljem, jer postoji više nego realna opasnost da ono što je započelo kao politička farsa preraste u ljudsku tragediju.

U hrvatskom društvu je tema mentalnog zdravlja većinom tabu, a ljude koji obolijevaju od psihičkih bolesti se smatra manje vrijednima. Riječ je o nehumanom stavu koji se mora mijenjati, a prvi korak je unijeti što više otvorenosti u razgovor o mentalnom zdravlju, uključujući i vlastito. Ovisnost je također bolest, a ne pitanje nečije snage volje i ljudi koji su ovisni o alkoholu ili drogama trebaju pomoć umjesto kažnjavanja. 

Kolindi treba pomoć

Kolinda Grabar-Kitarović je bila loša predsjednica i definitivno ne zaslužuje još jedan mandat na Pantovčaku, ali to je od jučerašnjeg osječkog skupa u Kolindinu slučaju postala sporedna stvar.

Ono čime se sada trebamo pozabaviti jest kako pomoći jednom ljudskom biću kojem očito treba pomoć. Ne samo zbog nje, nego i zbog svih nas, jer ako nastavimo ignorirati ono što nam je pred očima i što se s Kolindom događa, onda nećemo biti ništa bolji od beskrupuloznog HDZ-a.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više