Ovog vikenda treći krug masovnog cijepljenja u Zagrebačkoj županiji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U ZAGREBAČKOJ županiji ovoga će vikenda krenuti treći krug masovnog cijepljenja protiv koronavirusa u svim gradovima županije, u sklopu kojeg će se cijepiti 20.000 osoba, priopćili su u srijedu iz ureda župana. 

Iz županije najavljuju da će se u subotu i nedjelju po osam sati cijepiti na devet posebno organiziranih punktova u svim gradovima županije. Liječnici obiteljske medicine obavijestit će pacijente o terminu cijepljenja, a na raspolaganju je 15.000 doza Pfizera te 5000 doza AstraZenece.

Ističu da su prethodna dva kruga masovnog cijepljenja prošla bez gužve i čekanja, prvenstveno zbog građana, koji se drže dogovorenih termina, ali i ekipe zdravstvenih djelatnika te pripadnika civilne zaštite i javnih službi, koji sjajno odrađuju svoj posao.

"Idemo ponoviti sjajno odrađen posao i ovaj vikend, ali i 15. svibnja, kada planiramo cijepiti još 10.000 stanovnika", poručio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo "Leo Šunjić". Iz Zagrebačke županije najavljuju da će masovno cijepljenje u svibnju biti organizirano i 21., 22., 23. te 28., 29. i 30. svibnja.

Navode da je na području županije trenutno procijepljeno 23.6 posto stanovnika, a tijekom svibnja plan je na posebno organiziranim vikend-punktovima cijepiti 74.000 stanovnika te dodatno 67.000 u ordinacijama liječnika obiteljske medicine te putem mobilnih timova.

Tako će, ističu, do kraja svibnja barem jednom dozom cjepiva biti procijepljeno 63 posto stanovnika Zagrebačke županije.

Kažu da, prema najavama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u lipnju mogu očekivati dodatnih 107.000 doza cjepiva.

Iako je, navode, interes za cijepljenje velik, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije mole građane da se odazovu na pozive svojih liječnika i cijepe se kako bi se čim prije obuzdala pandemija.

U županiji kažu da Zavod trenutno ne koristi nacionalnu platformu, ali će je rado implementirati u svoj rad čim bude dorađena, jer cilj je olakšati naručivanje zdravstvenim djelatnicima i stanovnicima.

Pročitajte više