Ovrha sina Nine Kuluz bit će odgođena?

Screenshot: YouTube, Facebook

OVRHA nad osmogodišnjim sinom Nine Kuluz, zakazana za srijedu u 9 sati, mogla bi biti odgođena, neslužbeno doznajemo. Zasad odgode još nema, provjerili smo u splitskom Općinskom sudu, no i jedna i druga strana s njom realno računaju.

Mišo Živaljić, odvjetnik Nine Kuluz, tražio je obustavu ovrhe, a žalbu na rješenje kojim se odbija odgoda rješava Županijski sud u Zagrebu. Danas nije dobio nikakvu informaciju je li odlučeno povodom žalbe i kako. Odvjetnik Živaljić tražio je da se odgodi ovrha jer smatra da su se dogodili brojni procesni propusti suda.

Pravobraniteljica za djecu zatražila je od suda u Splitu izvješće o predmetu sina Nine Kuluz, kontaktirali smo i njezin ured danas, poručeno nam je da o slučaju neće ništa govoriti.

Suci ustali u obranu kolegice: "Sud nema razloga donositi popularne odluke"

Danas se javila i Udruga sudaca sa splitskog Općinskog suda. Uzeli su u obranu sutkinju Irenu Klisović, koju su prije dva dana prozvale Nina Kuluz i njezina prijateljica Vanda Plazonić, organizatorica akcije obrane njezinog sina, a osjetili su i potrebu dati opasku medijima zbog toga što neprofesionalno prate slučaj. 

Udruga je izrazila nezadovoljstvo medijskim praćenjem slučaja, odnosno, tiskovnom konferencijom Kuluz i Plazonić. Smatraju da je došlo do privatizacije javnih medija jer se iznose neobjektivni i neistiniti stavovi s ciljem omalovažavanja sudaca koji rade na predmetu, ali i sudbene vlasti u cjelini.

"Necivilizirano i huškačko iznošenje osobnih kvalifikacija popraćenih netočnim prikazivanjem činjeničnog i pravnog stanja posve je suprotno funkcioniranju demokratskog društva i ulozi medija koji bi sve pojave u društvu trebali pratiti objektivno i odmjereno. Neprimjereni su osobni napadi na suce koji postupaju u ime Republike Hrvatske na temelju Ustava i zakona.

Pravni problemi ne mogu se rješavati uličnim demonstracijama, ozbiljnim prijetnjama, omalovažavanjem sudaca i onemogućavanjem rada suda. Sudnica je jedino mjesto na kojem građani mogu argumentirano štititi svoja prava i obaveze. Negativna, neprijateljska i ulično-huškačka atmosfera ugrožava neovisnost, a može i ugroziti nepristranost sudbene vlasti. Nema tog razloga zbog kojeg bi sud trebao donositi popularne odluke. One moraju biti utemeljene na Ustavu i zakonu, sviđalo se to nekome ili ne", navodi udruga sudaca.   

Pročitajte više