regija

Pad BDP-a u Sloveniji zbog koronavirusa može biti i veći od 5 posto

Foto: EPA

URED za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) iznio je u ponedjeljak novu procjenu pada ekonomske aktivnosti zbog pandemije koronavirusa, po kojoj bi pad BDP-a u toj državi mogao biti veći od pet posto u odnosu na prošlu godinu.

Umjesto rasta BDP-a za 1,5 posto, kako je prognozirao prije manje od dva tjedna u redovnoj analizi prepolovivši rast u odnosu na predviđanja iz prošle godine, UMAR sada zbog Covida-19 i loših okolnosti na domaćem i međunarodnom tržištu navodi da očekuje smanjivanje BDP-a "između 6 i 8 posto".

"U manje od dva tjedna okolnosti su se jako promijenile. Širenje epidemije u susjednoj Italiji te širenje koronavirusa u ostale europske države zahtijevali su neophodne i sveobuhvatne mjere za zaštitu zdravlja ljudi u većini europskih država, što značajno djeluje na ekonomsku aktivnost", pojašnjava novu prognozu slovenski UMAR.

UMAR dodaje da se, ako sadašnje okolnosti i jako otežano poslovanje proizvodnog i uslužnog sektora potraju dva mjeseca, očekuje pad BDP-a moguće i veći od pet posto. 

Pad će se kretati između šest i osam posto. Ako se kriza nastavi, bit će i veći

Po procjeni slovenskih makroekonomskih analitičara, pad će se vjerojatno kretati između 6 i 8 posto, dok bi u slučaju dužeg trajanja krize pad mogao biti i veći.

Očekuju da će trajnija stabilizacija gospodarskih aktivnosti uslijediti tek nakon otkrivanja učinkovitog cjepiva za koronavirus, a s novom prognozom ekonomskih aktivnosti planiraju izaći nakon što se epidemija virusa u Sloveniji i po svijetu zaustavi.

Kao najizloženije sektore na koje će se kriza negativno odraziti navode hotelijerstvo, ugostiteljstvo, osobne usluge i trgovinu neprehrambenim proizvodima, a u nešto manjoj mjeri industriju, trgovinu, promet i neke poslovne usluge.

UMAR je pozvao vladu da apsolutni prioritet u pomoći da funkcioniranju zdravstvenog sustava, opskrbi zaštitnih sredstava i opreme

No poziva je i da donese financijske i porezne mjere kako bi se sačuvala zaposlenost te poduzećima i stanovništvu pomoglo da dodatnim likvidnim sredstvima prebrode dolazeću krizu, a da nakon toga napravi program da se omogući ponovni ekonomski polet i oživljavanje gospodarstva.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više