Pad tehnološkog sektora blago uzdrmao europske burze

NA EUROPSKIM su burzama u utorak ujutro indeksi blago pali, što je ponajviše posljedica pritiska na proizvođače čipova nakon još jednog upozorenja o slabljenju potražnje.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.45 sati u minusu 0,15 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,10 posto, na 7.351 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 posto, na 12.005 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.380 bodova.

Najviše pale cijene dionica u tehnološkom sektoru 

Najviše su jutros pale, u prosjeku 0,8 posto, cijene dionica u tehnološkom sektoru nakon što je njemački proizvođač čipova Siltronic upozorio da će trgovinski sukob između SAD-a i Kine negativno utjecati na njegovo poslovanje.

Cijena dionice Siltronica potonula je 8 posto, dok su dionice Infineona pojeftinile gotovo 6, a STMicroelectronicsa oko 2 posto.

Prošloga je tjedna i američki proizvođač čipova Broadcom smanjio svoje procjene prihoda u ovoj godini zbog tenzija između SAD-a i Kine.

Ulagači su oprezni i zbog toga što danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Priopćenje sa sjednice bit će objavljeno u srijedu, nakon čega će predsjednik Feda Jerome Powell održati konferenciju za novinare.

Ne očekuje se da će Fed već na ovoj sjednici smanjiti kamatne stope, no to bi mogao učiniti u srpnju.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 22 posto šansi da će Fed smanjiti kamate već ovoga tjedna, a 85 posto da će to učiniti u srpnju zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva.

"Sjednica Feda svakako je najvažniji događaj u ovom tjednu pa je razumljiv oprez ulagača. Očekivanja da će kamate biti smanjene u srpnju znatno su porasla pa bi tržišta mogla biti razočarana ako signali iz Feda to ne potvrde", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

A na većini azijskih burzi cijene dionica jutros su porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.45 sati bio u plusu 0,6 posto.

No na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao je 0,7 posto, na 20.972 boda.

Pročitajte više