Pada srpski general Ponoš?

GENERAL ZDRAVKO PONOŠ, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, najvjerojatnije će biti smijenjen od predsjednika Borisa Tadića, prenose srpski mediji.

To će, prema tvrdnjama Blica, biti epilog sukoba između Ponoša i ministra obrane Dragana Šutanovca. Izvori iz Tadićeve Demokratske stranke navode kako će na čelo srpske vojske umjesto Ponoša doći generali Dragan Kolundžija ili Pero Radojičić.

Ponoševa smjena je predložena na jučerašnjoj četverosatnoj sjednici Vlade Srbije iako je Šutanovac izjavio kako smjene i postavljanje načelnika Generalštaba nisu u nadležnosti Vlade Srbije. S druge strane, ministar obrane je na istoj sjednici dobio apsolutnu, jedinstvenu svojih kolega ministara.

Šutanovac je članovima vlade priznao da je riječ o sukobu dvije koncepcije, ali i da je problem u shvaćanju civilnog društva i civilne kontrole nad Vojskom Srbije. Također je opovrgao bilo kakve tvrdnje kako među srpskim generalima postoji jedinstvo, odnosno da su svi nezadovoljni radom Ministarstva obrane.

"Dobro upućeni izvor" beogradskog lista tvrdi da je većina ministara uvjerena kako je razlog sukoba Šutanovca s Ponošem činjenica da Vojsci "smeta to što Ministarstvo kontrolira vojne službe kao i u svim drugim demokratskim državama svijeta".

Prethodno se špekuliralo kako je Ponoš za svoj javni napad na ministra dobio "mig" od Tadića, odnosno da pokušava marginalizirati Šutanovca, koji se drži glavnim stranačkim suparnikom trenutnog srpskog predsjednika.


Alo, dnevni list iz Beograda, tvrdi da je sukob Ponoša i Šutanovca prije svega posljedica unutarnjeg sukoba u Demokratskoj stranci, odnosno nastojanja dijela vodstva stranke da se ograniči Tadićeva dominacija. To se prije svega odnosi na sjednicu Predsjedništva DS-a, kada se stranka pobunila protiv Tadićevog prijedloga da kandidat za premijera bude Vuk Jeremić, a pri čemu je najveći protivnik ove ideje bio upravo Šutanovac.

Tada je, prema navodima lista Alo, kulminirao rat Tadićevog okruženja sa stranačkim čelnicima, ali i Šutanovčev osobni rat sa Srđanom Šaperom, članom Predsjedništva stranke i sivom eminencijom Tadićevog kabineta. Prema tim tvrdnjama Šaper i Jeremić su sada pokušali iskoristiti Šutanovčev loš odnos sa Tadićem, te Ponošu sugerirali da krene u ofenzivu.

Da je stranka uz Šutanovca, moglo se juče videti i na sjednici skupštinskog odbora za sigurnost kada je zastupnik Marko Đurišić, inače predsjednik Izvršnog odbora DS-a, stao na Šutanovčevu stranu.

Đurišić, koji također važi za bliskog Tadićevog suradnika, zamjerio je načelniku Generalštaba na navodima da Srbija nema strategijskih dokumenata, kada je poznato da je njihova izrada u proceduri.

R.R.

Pročitajte više